Sel aastal anti välja kaks muinsuskaitse karuteene medalit

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Raadil lammutati vana sõjaväelennuvälja lennujuhtimiskeskus.
Raadil lammutati vana sõjaväelennuvälja lennujuhtimiskeskus. Foto: Jürgen Puistaja

Eesti Muinsuskaitse Selts jagas muinsuskaitsekuu avamise puhul tunnustuskirju ning ka karuteene medaleid, mida sel aastal anti välja lausa kaks tükki.

Esimese karuteene medali sai Tartu vallavalitsus «pärandkultuuri ja sõjalise pärandi objektide nimistusse kantud Raadi lennuvälja lennujuhtimishoone ja lennujuhtimistorni lammutamise eest».

«Raadi endise hiiglasliku sõjalennuvälja stalinistlikus stiilis lennujuhtimiskeskus ühes katusel kõrgunud lennujuhtimistorniga läks üleeile lammutuskopa alla, kuigi muinsuskaitseamet oli kahel korral Tartu valla päringu peale kinnitanud, et hoone väärib säilitamist,» kirjutas Tartu Postimees tänavu 21. märtsil.

Tartu vald küsis muinsuskaitseametilt Raadi lennujuhtimiskeskuse hoone lammutamise kohta seisukohta 2015. aastal. Ameti vastus oli, et hoone ei ole mälestis. Samas oli kirjas, et Raadi lennuväli koos lennujuhtimiskeskusega on ajaloolise militaarmaastikuna võetud arvele 20. sajandi arhitektuuri registris. «Ilmekas stalinistliku arhitektuurikeelega lennujuhtimiskeskuse hoone väärib säilitamist kui sümbolobjekt ning meenutus alal paiknenud militaarlennuväljast,» lõppes kiri.

Aasta hiljem kordas amet oma seisukohta. Hoonele sai lõpuks saatuslikuks see, et oli võimalik saada toetust nõukogudeaegsete hoonete lammutamiseks.

«Eesti on täis väga huvitavaid ehitisi, aga neist mitmetegi pidamine olukorras, kus need käsu peale püsti ei seisa, isegi mitte muinsuskaitseameti käsu peale, ei ole jõukohane. Võtta neid kohustusi juurde olukorras, kus eesmärk ei ole selge, ei ole väga õige,» ütles Tartu vallavanem Jarno Laur tookord Tartu Postimehele.

Nii hakatigi märtsis hoonet lammutama ning kui muinsuskaitse selles teada sai, oli pool maja juba läinud ja päästa polnud enam midagi.

Veel selle aasta alguses asus Kadaka tee 142 hoones restoran Umami.
Veel selle aasta alguses asus Kadaka tee 142 hoones restoran Umami. Foto: Rauno Volmar, Ekspress Meedia, Scanpix

Teine karuteene medal läks Tallinnasse, kuid mitte ainult kohalikule omavalitsusele, vaid ka kinnisvaraarendajale ja võibolla veel kellelegi. «Eesti Muinsuskaitse Seltsi asutatud Karuteene Medal on otsustatud määrata isikutele ja organisatsioonidele, kelle tegevus või tegevusetus on põhjustanud olukorra, mille tagajärjel on hävimisohus Kadaka küla viimasel talukohal paiknev ajalooline, rahva südamesse läinud villa, kus veel hiljaaegu tegutses restoran Umami,» seisab seltsi poolt välja antud tunnistusel.

Kadaka teel, Mustamäe ja Õismäe piiril säilinud eestiaegses majas asus restoran Umami. Paraku pidi restoran seal oma tegevuse lõpetama, sest selgus, et maja läheb lammutamisele ning selle asemele kerkivad kortermajad.

Maja lammutamise aluseks on 2008. aastal kehtestatud detailplaneering. Planeeringu menetluse käigus keegi sellele vastuväiteid ei esitanud. Kuna hoone polnud muinsuskaitse all, siis ei küsitud tookord ka muinsuskaitse käest arvamust.

Restoranipidajad avasid alguses, et lõpetavadki selle äri ära. Tänaseks on Umami siiski kolinud teise linna otsa, Kalasadama tänavale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles