Riigieksamite perioodi avab eesti keele riigieksam (1)

BNS
Copy

Esmaspäeval algava riigieksamite perioodi avab eesti keele eksam, millele on registreerunud 6970 gümnaasiumi ja kutseõppeasutuse lõpetajat, teisipäeval toimub eesti keel teise keelena eksam, kuhu on end kirja pannud 2427 eksamitegijat. 

Eesti keele riigieksam on kaheosaline ning sellega mõõdetakse lugemis- ja kirjutamisoskust. Eksamitöös on neli varianti, millest õpilane valib ühe. Lugemisosa ülesanded tuginevad tekstidele, mis esindavad ilukirjandust, publitsistikat ja populaarteadust. Kirjutamisosas tuleb eksaminandil luua 400-sõnaline arutlev kirjand ning see pealkirjastada. Eesti keele riigieksam algab kell 10 ja lõppeb 16. Täpsem info eksami sisu kohta avaldatakse Innove kodulehel hiljemalt kell 16.

Teisipäeval toimub eesti keele teise keelena riigieksami kirjalik osa, eksami suuline osa viiakse läbi 24. ja 25. aprillil. Eksam mõõdab keeleoskust B2-tasemel ja koosneb viiest osaoskusest, milleks on kirjutamine, kuulamine, lugemine, keele struktuur ja rääkimine. Eksami kirjalik osa algab kell 10 ja lõpeb ligikaudu 14.30.

Eksamiperioodi alguse puhul tervitas raadios eksamitegijaid haridus- ja teadusminister Mailis Reps. Avaldame ministri tervituse täismahus:

«Head eksamitegijad!

Mul on rõõm teid tervitada täna, käesoleva õppeaasta eksamite sessiooni avapäeval. Peatselt asute kirjutama oma esimest riigieksamit, see on uus ja huvitav kogemus.

Eksamite aeg nõuab teilt kahtlemata pingutust ja keskendumist, kuid samas pakub see periood ka omamoodi ootusärevust kõigile neile, kellel on peres või tutvusringkonnas vähemalt üks koolilõpetaja. Ehk olete isegi märganud, et lõpueksamite ajal on paljudel silmis äratundmisrõõmu väljendav pilk, eriti lapsevanematel. Kunagine ja praegune kogemus saavad sillaks, mis ühendab põlvkondi: aitab meenutada varasemat kooliteed ja mälestusi kunagistest kaaslastest ja õpetajaist. Me kõik oleme veendunud, et tulevik on haritud, kõlbeliste ja ettevõtlike inimeste päralt.

Mõned teist kindlasti juba ootavad, et saaks õpitu vääriliselt lõputunnistuseks vormistada ja edasi liikuda. Kuid kindlasti on ka neid, kes tunnevad, et kordamiseks ja õppimiseks oleks olnud vaja veidi rohkem aega, kasvõi üht päeva lisaks.

Tänavu on eesti keele eksamit teha seda erilisem, et 2019. aastal tähistame eesti keele aastat. Tähistame, sest esmakordselt mainiti eesti keelt riigikeelena sada aastat tagasi. Nüüdseks oleme jõudnud selleni, et eesti keel on maailmas arenenumate keelte hulgas, meil on eestikeelne kultuur, meedia ja teadus, ning eesti keeles on võimalik omandada haridust kuni doktorikraadini välja.

Teie jaoks on kätte jõudnud aeg seni õpitu kokku võtta. Ega asjata kutsuta lõpueksameid ka küpsuseksamiteks. Varsti saate teada, kui valmis te olete astuma järgmisi samme haridusteel. Otsustada tuleb ise ja ka vastutada tuleb ise. Loodan, et teie kõigi ees avanevad uksed meelepäraste valikuvõimalustega. Usun, et annate endast parima ja olete edaspidigi innukad õppima, küsima, uurima, otsima ja avastama.

Head noored, teie teadmised, tarmukus ja ettevõtlikkus on targa ja tegusa Eesti kujunemiseks väga tähtsad.

Teravat sulge ja tarku mõtteid tänaseks eksamiks! Edu kogu eksamiperioodiks! Uudishimu ja visadust kõikide oma soovide elluviimiseks tulevikus! Olge tublid!»

Ministri pöördumist saab kuulata ka homme kell 10 Raadio 4-s, kui toimub eesti keele teise keelena riigieksam.

Riigieksamite periood jätkub 6. mail toimuva inglise keele eksamiga ning lõppeb 24. mail matemaatika eksamiga. Võõrkeele riigieksameid asendavad prantsuse, saksa ja vene keele rahvusvahelised eksamid toimuvad aprillist juunini. Riigieksameid teeb tänavu kokku 10 179 õpilast, kellest 8352 on gümnaasiumiõpilased, 663 gümnaasiumi varem lõpetanud ning 1164 kutseõppeasutuste õpilased.

Riigieksamite tulemused avalikustatakse hiljemalt 20. juunil infosüsteemis EIS aadressil https://eis.ekk.edu.ee  ja riigiportaalis www.eesti.ee

Lisainfo riigieksamite kohta on leitav aadressilt www.innove.ee/eksamid-ja-testid/riigieksamid

Sihtasutus Innove on Eesti hariduse kompetentsikeskus. Personaalse hariduse edendajana töötab Innove välja õppimist ja õpetamist toetavaid uuenduslikke lahendusi,  korraldab eksameid, teste ja uuringuid, vahendab eurotoetusi. Rajaleidja võrgustiku kaudu pakub Innove tasuta haridustugiteenuseid. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles