Fotod: Jüriöö märgutuli jõudis Tallinnasse

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna õhtul kell 21 saadeti Paide ordulinnusest vabatahtlike tulehoidjate abil Jüriöö märgutuli Tallinna, Tartu, Pärnu, Rakvere ja Viljandi suunas teele.

Tallinnas jõudis märgutuli kella 23 ajal Jüriöö parki ja Toompeale Kuberneri aeda. Jüriöö pargis võttis tule vastu Eesti Vabariik 100 suursündmuste juht Margus Kasterpalu ning Kuberneri aias riigikogu esimees Henn Põlluaas. Tuli jääb kogu ööks põlema ning sellest tulest läidetakse 120 küünalt Asutava Kogu liikmete mälestuseks.

Tallinna raekojas algab teisipäeval kell 19 Jüriöö ülestõusu 676. aastapäeva tähistamine, kus ratsanikud saavad Jüriöö tule, et viia see Lasnamäe Jüriöö parki – Jüriöö otsustava lahingu toimumispaika. Jüriöö parki on Lasnamäe linnaosavalitsuse teatel homme üles rivistatud Vahipataljoni auvahtkond, mängib orkester, peetakse pidupäeva kõnesid ning süüdatakse suur jürituli.

Tartu suunal liikus märgutuli ka Põlvasse, Võrru ja Valka ning Rakvere suunal Jõhvi ja Viljandi suunal Lõhavere Linnamäele. Jürituli süüdatakse ka Kullamaa linnuses ning Kurese külas asuvas pronksiaegses Pakamäe linnuses. 

Jüriöö tule teekonda on kaasatud kõikide valdade ja külade elanikud, kust märgutuli läbi läheb. Jüripäeva pidustused toimuvad nii märgutulede alguspunktis - Paides, kui ka kõigis nendes Eestimaa paikades, kuhu märgutuli viiakse.

Ajakeskus Wittenstein kutsub kõiki tähistama Jüriööd lõkke tegemisega. Oma lõkkekoha saab märkida veebilehele www.jüriöömärgutuled.ee. Samuti kutsub ajakeskus üles tegema nii endast, oma naabritest, Eestimaa kaunist loodusest kui kõigest muust huvitavast sel ööl pilte ja saatma need Facebooki lehele Jüriöö Märgutuled 2019 või Ajakeskus Wittenstein. Piltidest teeme fotonäituse, mis hakkab rändama külast külla.

Kogu üritust korraldab Paide ordulinnuses asuv Ajakeskus Wittenstein koostöös Pärnu Muuseumi, maaelumuuseumide sihtasutuse, Kaitseliidu, Jüriöö pargi, EV100 toimkonna, riigikogu ning tuletrassi läbivate omavalitsuste ja küladega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles