Ulmelise fentanüülisaagini viis vestlus spaa saunas

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vennad Paul ja Dimitri Kärberg Harju Maakohtus suure koguse fentanüüli omamise asjus.
Vennad Paul ja Dimitri Kärberg Harju Maakohtus suure koguse fentanüüli omamise asjus. Foto: Mihkel Maripuu

«Vaadake, millised Dmitri käsivarred on! Mis juhtus!? Need on ju täiesti ära kraabitud ja sinikaid täis,» ehmatas advokaat Küllike Namm, kui kohtualused Paul ja Dmitri Kärberg Harju maakohtu suurde saali toodi. Konvoi sõnul ei tegevat Dmitri koostööd ning mees toodi vanglast kohtusse vastu tema tahtmist.

Teisipäeval jätkus protsess vendade Kärbergide üle, kelle käest saadi kätte suurim kogus fentanüüli, mis Eestis üldse kunagi leitud on. Politsei viis läbi keerulise operatsiooni, kuhu oli kaasatud Leedu salaagent varjunimega Henrikas Buivydas, kes oli videosilla vahendusel ka Tallinna tunnistusi andma kutsutud. Agendi päris identiteedi varjamiseks oli hoolega vaeva nähtud, sest tõenäoliselt istus Saaremaa vett rüübanud Buivydas kaamera ette pika paruka ja võltshabemega.

Leedu agent tunnistas, et on süüdistatavatest kohtunud vanema venna Dmitriga, kellega saadi esimest korda kokku Viimsi SPAs. «Dima küsis SPA fuajees mu ujumispükste suurust ja ütles, et nüüd lähme sauna,» rääkis leedukas. Tühjas saunaruumis leppis Dmitri Buivydasega kokku esimese tehingu tingimused, teadmata, et tegelikult võtab ta leili politsei salaagendiga. Esimene diil lepiti kokku saja grammi peale hinnaga 7500 eurot, mida Dmitri Kärberg soovis saada bitcoin’ides, sest see olevat ohutum.

​Pärast saunaõhtut suheldi edasi telefonirakenduste kaudu, kuhu saabusid juhtnöörid osta GPS-seade, millega on võimalik Viimsi metsa kaevatud narkopeidikud üles leida. Samuti laekusid sinna kontonumbrid krüptoraha kandmiseks. Kõik vahendid ja raha tehingu tarbeks sai Buivydas Eesti politseilt, kellega ta kogu operatsiooni vältel suhtles. Kokku tehti virtuaalsuhtluses kolm edukat tehingut, kusjuures iga korraga läksid ainekogused suuremaks, ulatudes viimase tehingu ajal kilodesse. Keerulise politseioperatsiooni jooksul saadi vendadelt kätte umbes kolm kilo surmavat fentanüüli, millest oleks narkojoobe võinud saada umbes kaks miljonit inimest. Kohus jätkab agendi ülekuulamist uuel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles