«Pealtnägija» püüdis aasta aega Krossilt tema laenu kohta vastuseid saada (5)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Eerik-Niiles Kross Postimehe toimetuses.
Eerik-Niiles Kross Postimehe toimetuses. Foto: Tairo Lutter / Postimees

ETV «Pealtnägija» loo keskmes oli Reformierakondlase Eerik-Niiles Krossile kuuluv Kõue mõis ja tema ettevõte, millel on suur laen Lõuna-Ameerika ärimehe Neitsisaartel registreeritud firmalt.

Kõue mõisa aruandlusest torkas «Pealtnägijale» silma, et Krossi firma sai 2015. aastal üle miljonilise nullprotsendise intressiga laenu Neitsisaarte firmalt Blue Oil Limited ja pole midagi tagasi maksnud. Postimees kirjutas 2015. aastal, et koostööleping Blue Oil Limited ja Kõue mõis OÜ vahel sõlmiti viieks aastaks. «Minu muudel ettevõtetel on Blue Oiliga varem olnud ärilisi kokkupuuteid küberturvalisuse ja strateegilise nõustamise vallas,» sõnas Kross siis.

Matias Rojas
Matias Rojas Foto: Foto

Blue Oili omanik on Lõuna-Ameerika eri riikides eeskätt naftaäris tegutsev Matias Rojas, kelle kahtlustäratavatest tehingutest on kirjutatud. «Pealtnägijal» tekkis küsimus, miks annab Rojas soodsat laenu ühele mõisale Eestis, ajakirjanik Anna Pihl võttis Krossiga korduvalt ühendust, esimest korda mullu 25. aprillil, ning Kross nõustus intervjuud andma, öeldes, et peab selle Rojasega kooskõlastama.

Kui «Pealtnägija» ligi aasta aega hiljem, pärast korduvaid e-kirju ja telefonikõnesid selle nädala teisipäeval värske riigikogu liikme Krossi lõpuks kaamera ette sai, selgitas mees, et kuna Swedbank tahtis laenulepingut kiiresti ja ootamatult lõpetada, siis oli tal valida, kas leida kiiresti laenu refinantseerija või panna mõis sundmüüki. «Ma leidsin õnneks refinantseerija, mille üle on mul väga hea meel,» ütles Kross, viidates Rojasele, kellega seonduvatest skandaalidest Kross enda sõnul midagi ei tea. 

Kui avalike andmete põhjal oli teada, et Kõue mõisa laen Blue Oililt oli 1,1 miljonit eurot, siis Kross ütles «Pealtnägijale» lisaselgitusi jagamata, et laen on hoopis 1,4 miljonit eurot.

Kõue mõis.
Kõue mõis. Foto: Kõue mõis/Heikki Leis

«Pealtnägija» väite peale, et tegemist ei ole läbipaistva rahaasjade ajamisega, ütles Kross, et kahtlasi asju võib näha kõiges. «See on kahe eraettevõtte omavaheline laenuleping, kus mõlemad osapooled on tingimustega olnud nõus, see hüpoteek on Eestis registris näha, ma tegin ise pressiteate selle kohta, kui see refinantseering toimus, selle ettevõtte omanik on teada,» kommenteeris Kross, kes tõrjus «Pealtnägija» väiteid, et Kõue mõisa laenu refinantseerija on Neitsisaarte firma, millest pärit raha päritolu on võimatu välja uurida.

Blue Oili ametlikelt telefonidelt «Pealtnägija» kommentaare ei saanud ja kuigi Kross lubas anda «Pealtnägijale» firma esindajate kontakti, siis saate eetrisse mineku ajaks polnud ta seda teinud.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles