Trumpi luurenõukogu liige: Eesti on mulle hingelähedane (29)

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegune USA presidendi luurenõukogu liige Daniel Hoffman (nõjatub puule) läbis 2002. aastal koguni Erna retke.
Praegune USA presidendi luurenõukogu liige Daniel Hoffman (nõjatub puule) läbis 2002. aastal koguni Erna retke. Foto: Kaitseliit

USA presidendi luurenõukogus on vabalt eesti keelt rääkiv Daniel Hoffman, kes tunneb hästi nii meie julgeolekustruktuuride võtmetegijaid kui ka Eestit ähvardavaid ohte.

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump nimetas oma luurenõukoja liikmeks vabalt eesti keelt rääkiva Daniel Hoffmani. Peale keeleoskuse teeb Hoffmani Eesti jaoks märkimisväärseks see, et ta elas aastatel 1999–2003 Eestis ja juhtis siinset Ameerika Ühendriikide Keskluureagentuuri (CIA) Tallinna jaama. Ta on hästi kursis Eesti eluolu ja idast tuleneva ohuga ning oli nõus nüüd Postimehele oma siinsest tegevusest ja Eestit puudutavatest julgeolekuteemadest rääkima.Hoffmani enda sõnul tuli ta toona Eestisse, et aidata meil NATO liikmeks saada, mis oli olnud president Lennart Meri suur soov ja püüdlus. Kogu intervjuu tegime eesti keeles ning mainimisväärt on seegi, et Hoffman ei kasutanud ühtegi ingliskeelset sõna ega palunud ka ühegi küsimuse kordamist. Et Hoffmani eesti keele oskusest parem pilt anda, on tema lauseehitust ja sõnakasutust intervjuus võimalikult vähe toimetatud.

Mis teid Eestiga seob ja miks te eesti keele ära õppisite?

Ma kõigepealt õppisin soome keelt 30 aastat tagasi ja siis elasin Soomes paar aastat. 1994 tulin sealt ära. Siis õppisin juba vene keele ära ja olin Venemaal tööl kaks ja pool aastat. Siis tulin sealt ka ära ja tulin 1999. aastal Eestisse. Olin siin tööl neli aastat. Seoses sellega, et ma juba oskasin soome keelt, oli eesti keelt suhteliselt lihtne õppida.

Eesti on hingelähedane. Ja tõepoolest see on üks põhjus, miks ma ikka veel räägin seda jumala ilusat keelt. Tänu sellele, et teil on igasuguseid programme, saan eesti raadiot kuulata ja mul on ikka veel suhteliselt palju sõpru Eestis. Aga vene keelt räägin natuke rohkem kui eesti keelt praegu.

Ma tahtsin öelda ka, et ma ei räägi sinuga eesti keeles mitte selle pärast, et sa ei oskaks inglise keelt, vaid selle pärast, et tahan eesti keeles rääkida.

Kui palju teil on eestlastest sõpru ja tuttavaid?

Kadri Laan oli minu eesti keele õpetaja. Õppisin temaga eesti keelt umbes kuus kuud, ta on mu väga hea sõber. Eestis tegin palju tööd valitsusega, rohkem ei tohi öelda, et salajane värk või nii. Aga tegime palju tööd selle nimel, et Eesti saaks NATO liikmeks. See oli väga tähtis asi sel ajal. Seoses sellega, et olin olnud Venemaal Moskvas tööl kaks ja poolt aastat, teadsin, et Venemaa on väga suur ähvardus Eestile. Me kõik arvasime niimoodi. Tegin tööd teie piirivalvega ja teie sõjaväelastega, osalesin Erna retkel aastal 2002.

Mäletan väga hästi, kuidas teie endine president Lennart Meri kutsus mind enda juurde. Läksime siis koos saadikuga, rääkisime 15 minutit ja pärast seda saadik läks ära. Siis tema nõunik, kes sel ajal oli Eerik-Niiles Kross, ütles presidendile, et kuule, see mees räägib natuke eesti keelt. Siis rääkisime edasi eesti keeles ja 15 minuti pärast president küsis minu käest, miks ma oskan eesti keelt. Mina vastasin talle, et ma elan siin, ma mõtlesin juba enne siia tulemist, et kui ma siia tulen, siis ma pean eesti keele ära õppima.

Ma käisin Eestis teatrites, kontsertidel ja lugesin eesti raamatuid. See oli väga tore aeg.

Tal oli nii hea meel ja ütles, et on nii palju inimesi Eestis, kes ei oska meie keelt ja ei taha õppida ka. Aga mina ütlesin, et minu meelest on see kohustus. Kui keegi teeb diplomaaditööd välismaal, siis on kohustus see keel ära õppida. Ma käisin Eestis teatrites, kontsertidel ja lugesin eesti raamatuid. See oli väga tore aeg ja see oli suur au, et mul oli võimalus töötada Eesti teenistustega.

Arnold Sinisalu tunneb mind. Tegime sel ajal teie teenistustega tihedasti tööd. Veel üks eestlane, kes teab mind, on Tarmo Kõuts. Ta oli sel ajal piirivalve juhataja. Ta tunneb mind hästi, tal on hea huumorimeel. Väga tore inimene.

Praegugi teen koostööd Jaanus Rahumäega. Kohtusime 20 aastat tagasi, siis kui ta oli siseministri nõunik, oleme head sõbrad.

Kui tihti Eestis käite? Millal viimati siin olite?

Ma ei käi Eestis enam tihti, käisin viimati paar aastat tagasi.

President Donald Trump määras teid oma luurenõukogu liikmeks. Kas olete presidendiga juba Eestist ka rääkinud?

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles