Ahto Lobjakas sunniti Raadio 2 saatejuhi kohalt lahkuma (69)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas.
Ahto Lobjakas. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Postimehe andmetel lõpetas Eesti Rahvusringhääling (ERR) töösuhte Raadio 2 saate «Olukorrast riigis» saatejuhi Ahto Lobjakaga tema EKRE-kriitiliste arvamusavalduste tõttu.

Ahto Lobjakas ütles, et ta ei ole nõus kommenteerima juhtumit enne, kui rahvusringhääling annab omapoolse kommentaari. 

Raadio 2 peatoimetaja Kristo Rajasaare sõnul ta ei vallandanud Ahto Lobjakat ning juhib saadet «Olukorrast riigis» hooaja lõpuni, tema viimane saade on eetris teisel juunil ning ta on seda juhtinud neli aastat ilma pausideta, tema teine saade ei pidanud esialgsete kokkulepetega sellel suvel eetrisse tulema. 

«Rääkisin temaga eile suvest, võimalikust puhkusest. Väljendasin talle oma toetust pingelisel ajal, kus ta on pidanud elama pideva rünnaku all. Ahto otsus oli juhtida saadet hooaja lõpuni ja seejärel mitte pelgalt puhata, vaid lõpetada. Miks on see otsus selline, saab kommenteerida tema. Mul on väga hea meel, et Ahto Raadio 2-s nii pikalt oli. Ta on terav, särav ja vaimukas saatejuht,» ütles Kristo Rajasaare ERRile.

Postimees ei ole saanud ERRi juhtidelt veel kommentaare. Postimehele on teada, et otsus sündis juhatuse tasemel.


Lobjakas nimetas EKREt hiljutises saates «saastaks». Ta palus oma sõnade pärast kohe vabandust ning kordas seda vabandust ERRi eetikanõuniku Tarmu Tammerki nõudmisel ka nädal hilisemas saates.

2015. aasta kevadest on ta üks Raadio 2 saate «Olukorrast riigis» põhisaatejuhtidest. Tema kaassaatejuht on Andrus Karnau, kes kolm tundi tagasi Twitteris säutsus, et tema ise minema ei lähe. 3. septembril 2018 alustas Raadio 2 eetris Lobjaka autorisaade «Achtung! Lobjakas». 

Lobjakas on pikaaegne Postimehe kolumnist.

Ka endine president Toomas Hendrik Ilves võttis sõna, et kui Eestis ei ole kriitikuid, siis see Eesti ei ole see, mille nimel võideldi. «Ei läinud kaua, kuniks Eesti valitsus viis läbi «illiberaalset demokraatiat.» Kaks päeva on valitsus ametis olnud, ja kriitik/analüütik Ahto Lobjakas on vallandatud,» kirjutas endine Eesti president oma Twitteris. «Täies hoos: meedia tasalülitamine perestroika-eelsesse perioodi. @ahtolobjakas on 10 aastat kostitanud mind kõikvõimalike epiteetidega ja sõimuga. Ometi, pole pähe tulnudki, et piirata tema õigust seda teha. Kuidas «illiberaalne demokraatia» meeldib, Eesti?», lisas veel Toomas Hendrik Ilves.

Kui kriitikuid suukorvistatakse, pole Eesti enam see Eesti, mille nimel rahvas võitles 50 aastat. Iseiseisev ikka küll aga mitte enam vaba.

Kommentaarid (69)
Copy
Tagasi üles