Tipp-politoog Eestis: moslemid ei ole taandarenenud, vaid meie edasi arenenud

Alo Raun
, Vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ronald Inglehart Tartus esinemas.
Ronald Inglehart Tartus esinemas. Foto: www.uttv.ee

Äsja Tartu Ülikoolis esinenud maailma ühe tipp-politoloogi Ronald Ingleharti väitel selgitab mitmete konservatiivsetest araabia maadest Euroopasse sattunute kultuurišokki mitte tulijate taandareng, vaid see, kuivõrd on lääs edasi arenenud ajal, mil nemad on paigal tammunud.

«Näeme kasvavat lõhet vaesemate – eriti islamiriikide - ning arenenud tööstusriikide vahel,» rääkis Inglehart.

«Nendest riikidest Rootsi, Suurbritanniasse ja Itaaliasse sisserändajad näevad dekadentsi, ühiskonna «mädanemist», naisi burkata jne, pidades seda väga šokeerivaks. Irooniline on selle juures aga asjaolu, et mitte nemad ei ole muutunud konservatiivsemaks, vaid meie avatumaks – ning see šokeeribki neid.»

Ta viitas, et ka meie ühiskonnad olid sajandite eest väärtuspildilt sarnased pigem nendega, kust kõnealused immigrandid tulevad.

Inglerharti sõnul on näiteks asjaolu, et Euroopas on naistel suured õigused ning neid leiab mitmelt tähtsalt ametipostilt, tingitud meie ühiskondade taustatingimuste, väärtuspildi aastakümnete pikkusest arengust.

«Arvatakse, et ühiskonnad, kus naised on võimul, muutuvad tolerantsemaks – tegelikult niipidi ei ole. Kvoodid on palju hilisem nähtus kui see muutus.»

Kui ühiskond muutub tolerantsemaks, ei tähenda see Ingleharti sõnul siiski, et see peegeldub automaatselt riigi juhtimises – valitsejad võivad seda eitada või alla suruda, kuid mitte lõputult. Näiteks meenutas ta, et Hollandis oli suhtumine homodesse juba aastakümneid leebem kui mujal, enne kui nad 2000. aastal homoabielu legaliseerisid.

Rääkides veel islami kultuuriruumi kuuluvatest riikidest, väitis Inglehart, et mitmete sealsete riikide režiimivahetused, mis on saanud araabia kevade nime, ei tähenda veel demokraatia teele asumist.

Tema sõnul peab sealsete elanike valdav enamus demokraatiat oma riigile parimaks valitsemisvormiks, kuid teisalt on neis endis vähe tolerantsust.

«Suhtumist, et kuigi ma ei nõustu sinuga, kaitsen ma siiski sinu õigust oma mõtteid väljendada, peab õppima ja see on demokraatia võti.»

Michigani Ülikooli professor, tänavu maineka Johan Skytte auhinna pälvinud Ronald Inglehart esines Tartu Ülikoolis avaliku loenguga evolutsioonilisest moderniseerumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles