Politoloog: tõenäoliselt Maripuu ohverdatakse

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Toots
Anu Toots Foto: www.tlu.ee

Tallinna Ülikooli professor Anu Toots peab tõenäoliseks, et skandaalide keerisesse sattunud sotsiaalminister Maret Maripuu vahetatakse muuhulgas valitsuse maine hoidmise kaalutlustel välja.


«Väga võimalik, et Maripuu tuuaksegi ohvriks. Kuidagi on vaja valitsuse renomeed päästa - väike verelaskmine on üks valutumaid võtteid,» rääkis Toots Postimees.ee'le.

Tootsi sõnul juhtus Maripuu skandaal ebasoodsal ajal, sest peab arvestama, et äsja mõisteti õigeks aprillirahutuste korraldamises kahtlustatud ning sotsiaalvaldkonnas ähvardavad ka probleemid pensioni kojukandega.

«Kõik kipuvad väga pahasti kuhjuma. Taktikaliselt on ka Reformierakonnal soodne vabaneda ühest ministrist, mitte-võtmeministrist, et päästa kogu kabinet.»

Tootsi sõnul tasub välja tuua, et ajakirjanduses avaldatud andmed näitavad, et Maripuu on lisaks tehtud vigadele valetanud.

«Kui vaadata Euroopa ja USA valitsemiskultuuri, siis on valetamine kindlasti üks asi, mida parteikaaslased ei andesta.»

Ta meenutas, et ka USA presidendi Bill Clintoni armuafäär Monica Lewinskyga kasvas nii suureks just seetõttu, et president otsustas juhtunut vale abil varjata.

Tootsi sõnul tasub Maripuu puhul vaadata laiemat konteksti ehk mitte peatuda vaid ühel skandaalil. Tema hinnangul on Maripuu näidanud ennast läbivalt kahvatu ministrina, keda on võimuloleku ajal ametikaaslastega võrreldes väga vähe muuhulgas meedias mainitud.

Näiteks oleks Tootsi väitel loogiline, et Maripuu tegeleks tööpuuduse küsimuse ja eluasemelaenude tagasimaksmisraskuste teemaga, kuid pole näha ei Maripuu sõnavõtte ega teateid selle kohta, et küsimustega tegeletakse, kuigi need on sotsiaalsed probleemid.

Peaminister Andrus Ansip teatas pressiesindaja vahendusel Postimees.ee'le, et annab hinnangu sotsiaalministeeriumis toimunu kohta pärast seda, kui valitsus on saanud ministrilt ammendava ülevaate probleemide tekkimise põhjustest.

Valitsus koguneb oma istungile homme hommikul kell 10.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles