Spiiker Põlluaas: oli minu otsus ELi lipud riigikogu Valgest saalist eemaldada (32)

Urmas Jaagant
, reporter
Copy
Eesti lipud Toompea lossi Valges saalis.
Eesti lipud Toompea lossi Valges saalis. Foto: Taavi Rõivas Facebooki konto

Riigikogu Valges saalis Eesti lippude kõrval seisnud Euroopa Liidu lipud võeti sealt ära vastse riigikogu esimehe Henn Põlluaasa (EKRE) otsusega.

Opositsioonis oleva Reformierakonna saadik Taavi Rõivas püüdis tänase riigikogu istungi alguses suures saalis protseduurilise küsimusena uurida riigikogu spiikrilt Henn Põlluaasalt, miks Euroopa Liidu lipud on Valgest saalist ära võetud. Siis küsimusele vastamata jätnud Põlluaas selgitas hiljem ajakirjanikele, et tema otsustas, et ELi lippude asemele pannakse Eesti lipud.

«Siin on Eesti taasiseseisvumisest alates lehvinud Eesti Vabariigi lipud. Kui Eesti sai endale ülesande olla ELi eestistuja, pandi sinna lisaks ELi lipud. Nüüdseks on see üritus lõppenud ja seoses sellega, et eelmine nädal olid Eesti parlamendi 100. aastapäeva juubeli sündmused, siis pandi tagasi Eesti lipud. See on normaalne tava kõikides parlamentides,» selgitas ta.

«Kui meil toimuvad suuremad, kõrgemad ELi üritused või tulevad teise riikide kõrged esindajad siia, siis pannakse loomulikult üles ka teised lipud. Aga vahepealsel ajal lehvivad siis Eesti Vabariigi lipud ja minu arust on see väga kaunis ja ilus,» lisas Põlluaas.

Põlluaas kinnitas, et see oli tema otsus lipud ära vahetada. «Panime tagasi Eesti Vabariigi lipud nagu on nad siin juba enne seda vahetamist 27 aastat olnud. Ma ei näe selles mingit probleemi, kui nad võisid siiamaani seal lehvida, miks ei võiks nad ka edasi olla,» ütles ta.

Ilma teie otsuseta oleks ELi lipud seal ka praegu edasi? «Ilmselt küll jah,» vastas Põlluaas ja avaldas imestust, et miks eelmine riigikogu juhatus neid lippe tagasi ei vahetanud kui Eesti ELi eesistumine läbi sai.

Riigikogu kommunikatsioonijuht Epp-Mare Kukemelk ütles Postimehele, et Valges saalis vahetatakse lippe vastavalt ürituse iseloomule, näiteks kui on saabunud külalised välisriikidest või on mõni tähtpäev.

«Riigikogu Valgesse saali pandi ELi lipud välja 9. mail 2016. aastal Euroopa päeval. Kuna selleks ajaks oli selge, et toimub Eesti eesistumine Euroopa Liidu Nõukogus, jäid lipud Valgesse saali püsivalt koos Eesti lippudega,» ütles Kukemelk.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles