HELCOM päris Ust-Luga sadama kohta Venemaalt aru

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ust-Luga sadam.
Ust-Luga sadam. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Läänemere merekeskkonna kaitse konventsiooni komisjoni HELCOM delegatsioonijuhtide kohtumisel selle nädala alguses lepiti kokku, et Vene pool informeerib Läänemere äärseid riike Ust-Luga sadama reostustõrje valmisolekust.

«HELCOMi delegatsioonijuhtide koosolekul arutati teiste teemade kõrval ka reostustõrje võimekust sadamates ja Läänemerel,» rääkis keskkonnaministeeriumi asekantsler Harry Liiv. «Pärisime Vene poolelt aru Ust-Luga sadama reostustõrje valmisoleku ja sadamarajatiste seisundi kohta.»

Ta lisas, et Vene poole esindajad teatasid, et neil puudub täiendav teave ajakirjanduses avaldatu kohta, kuid nad uurivad seda probleemi.

Nimelt ilmus paari nädala eest uudis, et Eesti külje alla Soome lahe lõunarannikule ehitatava Ust-Luga sadama naftaterminali kaid on saanud tugevasti kahjustada.

Agentuur Reuters andmetel saatis sadamaehituse ohutusjärelevalvet teostava riikliku ameti Rostehnadzor juht Nikolai Kutjin Venemaa asepeaministrile kirja, kus kurdab, et terminali kasutamisel võib juhtuda raskete majanduslike ja ökoloogiliste tagajärgedega õnnetus.

«HELCOMi delegatsioonijuhid võtsid vastu otsuse, et Vene pool informeerib Läänemere äärseid riike Ust-Luga sadama reostustõrje valmisolekust ja enne sadama käikuandmist selle vastavust reostustõrje plaanile nagu nõutud Venemaa õigusaktides,» sõnas Liiv. «Lisaks sellele otsustati, et see küsimus peab kuuluma ka järgmise HELCOM reostustõrje töörühma päevakorda. Seda pidasid oluliseks kõik HELCOMi liikmesriigid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles