Ühing soovitab riigikogul koostada parlamendiliikmete käitumiskoodeksi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu
Riigikogu Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Ühing Korruptsioonivaba Eesti (KVE) kutsus kõiki riigikogu fraktsioone üles koostama riigikogu liikmete käitumiskoodeksit.

«Ettepanekut tegema ajendab tõsine mure, et riigikogu kui Eesti kõrgeima rahvaesinduse usaldusväärsus avalikkuse silmis on aastaid olnud kahetsusväärselt madal. Nii viimastel päevadel kui ka varem on parlamendi liikmeid seostatud juhtumitega, mida tagantjärele hinnates võib käsitleda kui madala poliitilise kultuuri taseme, ühiskonna ootustele vastavate väärtuste eiramise või lausa poliitilise korruptsiooni ilminguid,» kirjutas ühingu tegevjuht Asso Prii riigikogu kõigile fraktsioonidele saadetud pöördumises.

Selliste juhtumite vältimiseks peab ühing väga oluliseks muuhulgas riigikogu eneseregulatsiooni tugevdamist.

Käitumiskoodeksi kolmeks peamiseks elemendiks pakub ta välja riigikogu liikmete tegevuse üldiste põhimõtete formuleerimist, käitumisreegleid olulistes ja potentsiaalselt komplitseeritud olukordades ning meetmeid, mida riigikogu oma organite kaudu rakendab koodeksi nõudeid rikkunud parlamendiliikmete suhtes. Nende elementide kohta on võtta eeskujusid nii europarlamendi kui teiste riikide parlamentide vastavatest koodeksitest.

Ühing Korruptsioonivaba Eesti leiab, et sellisel koodeksil on ühelt poolt oluline ennetav mõju, teiselt poolt võimaldab see riigikogul kiiresti ja adekvaatselt reageerida võimalikele minetustele.

«Praegune olukord, kus probleemi ilmnemisel saab järgneda vaid kas avalik hukkamõist, mis võib olla ühekülgne ja poliitiliselt motiveeritud, või menetlus õiguskaitseorganites, mis on olemuselt aeganõudev ja ebaefektiivne, ei võimalda parimal viisil tagada parlamendi liikmete käitumise vastavust ühiskonna ootustele,» leiab ühing.

«Käitumiskoodeksi koostamise algatamine riigikogu fraktsioonide ühistegevuses näitaks üles poliitilist tahet tõsiselt tegeleda rahvaesindajate tegevuse põhimõtete ja reeglite formuleerimise ning nende järgimisega tulevikus,» leidis ühing.

«Äärmiselt oluline on ka kõigi parlamendis esindatud erakondade liikmete aktiivne osalemine käitumiskoodeksi koostamise protsessis - eneseregulatsioonist saab kõnelda vaid siis, kui koodeksi koostavad riigikogu liikmed ise (mis loomulikult ei välista asjatundjate kaasamist nõuandvas rollis),» pakkus ühing välja.

«Suur tähtsus on koodeksi ettevalmistamise protsessi avatusel, sest poliitikute käitumisreeglid peavad arvestama ühiskonna ootustega ning informeeritus koodeksi väljatöötamise käigust loob eeldused selleks, et normidest kinnipidamine on ka edaspidi avalikkuse tähelepanu all,» lisas ühingu juht Asso Prii.

«KVE on vabaühendusena valmis käitumiskoodeksi väljatöötamisele oma nõuga panustama ning ühtlasi kavatseme me vastavat protsessi tähelepanulikult jälgida ja teha omalt poolt kõik selleks, et algatus jõuaks reaalsete tulemusteni,» pakub ühing välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles