TV3: internetis müüakse ENSV-aegseid lahkamistoimikuid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
eBay oksjonil müüakse ENSV lõpuaastatest pärit lahanguaruandeid.
eBay oksjonil müüakse ENSV lõpuaastatest pärit lahanguaruandeid. Foto: eBay

Internetioksjonil eBay müüakse KGB toimikute nime all Eesti NSV lõpuajast pärit lahanguaruandeid, mille puhul on enamuses tegemist enesetappude kohta koostatud uurimismaterjalidega.

Tallinna Mere rajooni prokuratuurist pärit toimikud on originaalid, vahendasid «Seitsmesed uudised».

Oksjonipiltidelt on koos isikuandmetega näha nii võikad fotod poodutest kui teistest surnutest. Materjalide müüjaks on kasutaja rmolchanov ja lahanguaruanded pärinevad aastatest 1986 ja 1987, kuid KGBst on asi kaugel.

«Sõna KGB on tõenäoliselt väga kõva müügiartikkel ja see paneks inimese maksma seda raha, mis nende eest küsitakse,» ütles Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi direktor Üllar Lanno. Ta kinnitas, et materjalidega seotud arstid ja eksperdid ning dokumentide eest vastutanud isikud ei tööta enam oma ametites. «Täna kõik need aktid, mida eBays müüakse, on meie majas reaalselt olemas ja väljaläinud aktid võivad olla sattunud valedesse kätesse,» ütles Lanno.

Ühe toimiku eest küsib müüja ligi 70 USA dollarit. Toimikutest võib vabalt välja lugeda lahanguandmeid, isikukirjeldusi ja palju muud konfidentsiaalset. Antud toimikutega tutvusid ka riigiprokuratuuri esindajad, kelle kinnitusel on toimunu põhjal võimalik alustada kriminaalmenetlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles