Klassivenda kurikaga peksnud nooruk vabastati vahi alt

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere gümnaasiumi hoone, mille sissepääsu läheduses üks nooruk teist kurikaga peksis.
Rakvere gümnaasiumi hoone, mille sissepääsu läheduses üks nooruk teist kurikaga peksis. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kohus vabastas nädala alguses vahi alt Rakvere gümnaasiumis õppiva 15-aastase poisi, kes 22. novembril peksis oma klassivenda kurikaga.

Tartu ringkonnakohus otsustas noormehe vahi alt vabastada, kuna ta on varem kohtulikult karistamata, rääkis riigiprokuratuuri pressiesindaja Carol Merzin.

«Mis temast edasi saab, seda otsustab lõpuks kohus,» sõnas Merzin.

Nooruki kaitsja Anti Aasmaa sõnul taotles ta nooruki vahistamise määruse tühistamist, kuna nooruk on alaealine, varasemalt vahistamata ning last tohib vahistada vaid erandkorras ja lühiajaliselt.

Tartu ringkonnakohtu pressiesindaja Krista Tamme sõnul leidis kohus, et kahtlustatava vahistamine ei ole seaduslik ega põhjendatud ning käesoleval juhul ei esine selliseid erandlikke asjaolusid, mis tingiksid kahtlustatava kui alaealise isiku vahistamise.

Ringkonnakohus viitas oma määruses ka lapse õiguste konventsioonile kui Eestile siduvale välislepingule, mis sätestab, et lapse vahi alla võtmist rakendatakse üksnes viimase abinõuna ning võimalikult lühiajalisena. Ringkonnakohus leidis, et maakohus ei ole kahtlustatava vahistamisel eeltoodud põhimõtet arvestanud.

Postimehe andmetel lõi nooruk oma klassivenda vahetunnil kurikaga vastu pead ning kui kannatanu kukkus, lõi veel korduvalt kurikaga vastu pead ja kehasse. Kannatanu sai peapõrutuse.

Vahi alla võetud nooruki ema väitel olevat juhtunus süüdi ka kannatanu ning ema kinnitusel sai ka tema enda poeg vahejuhtumis viga. Ka leidis ema, et peksmine ei saanud toimuda kurikaga, kuna sellisel juhul oleks kannatanu mitme löögi tagajärjel surnud. Kuna kannatanu pöördus pärast juhtunut politseisse ning viibis kodus, siis ei saanud tema vigastused olla rasked. Ema hinnangul oli tema poja vahistamine diskrimineeriv.

Rakvere gümnaasiumi direktori Aivar Pardi sõnul pole nooruk kooli veel tulnud. «Kooli peab ta tulema ja koolikohustust täitma ning meie asi on aidata tal sellest kriisist üle saada ja püüda normaalset rütmi tagasi saada,» ütles koolijuht.

Pardi sõnul on kooli õppenõukogus asja arutatud ning kool on otsustanud poisil hoolikalt silma peal hoida, temaga vestelda. «Ega meil muid võimalusi pole, ainult vestlus, vestlus, vestlus,» tõdes koolijuht. Koolijuhi sõnul jätkab poiss õpinguid oma vanas klassis, sest teist venekeelset paralleelklassi koolis pole.

Pardi sõnul käib samas klassis edasi ka kannatanu. Klassi praegusest õhustikust rääkides sõnas koolijuht, et ei saa öelda, et seal mingeid pingeid oleks. «Loomulikult see mingil hetkel vapustas, aga meil on olemas spetsialistid, kes püüavad asju jälgida ja aidata,» rääkis koolijuht. Ta lisas, et tegemist ei ole siiski mitte retsidivistiga, vaid noore poisiga. «Oluline on mitte ühtegi inimest maha kanda,» toonitas koolijuht.

Vahejuhtum leidis aset 22. novembril veidi peale kella 10 hommikul, kui 1996. aastal sündinud nooruk lõi mitu korda kurikaga 1997. aastal sündinud kaaslast. Kannatanu viidi kiirabiga haiglasse. Juhtunu kõikide asjaolude väljaselgitamiseks on käimas kriminaalmenetlus karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb kehalist väärkohtlemist. Seaduse kohaselt võib noormeest süüdimõistmisel karistada rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

Vägivallatsejal on ka varem koolis probleeme olnud ning tema klassikaaslased pelgavad teda. Tal on olnud probleeme suitsetamisega ja põhjustea puudumistega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles