Anu Toots: parteid üritavad kantida maksumaksja raha endale

Alo Raun
, Vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Toots
Anu Toots Foto: Peeter Langovits

Politoloog Anu Tootsi hinnangul on parteide sihtasutuste riigi rahakotile upitamine lihtsalt nipp, kuidas tavalise eestimaalase raha enda kaukasse pista.

«Kas tuhanded kodanikeühendused, kes Eestis juba olemas on, ei tegele juba sellega, kas kodanikuharidusega ei tegele juba Eesti formaalhariduse süsteem, kas erakonnad siiani ei saanud oma seisukohti analüüsida,» küsis Toots täna Vikerraadio «Uudis+» saates värsket eelnõu kommenteerides.

Tema hinnangul ei toeta idee hakata maksma kõigi nelja parlamendierakonna juures tegutsevatele ideoloogilistele sihtasutustele võrdses mahus riigieelarvest toetust demokraatia aluspõhimõtteid.

«Sellega ma olen loomulikult päri, et inimesed vajavad harimist, aga miks erakonnad ja ainult parlamendierakonnad peaks seda tegema - kas roheline maailmvaade ei väärigi sihtasutuse tasemel propageerimist?» küsis politoloog.

Ta märkis, et ei heida midagi ette parteide sihtasutuste senisele tegevusele, kuid ei usu, et need suudaksid hakata pakkuma parema tasemega uuringuid koolitusi kui juba praegu nendes valdkondades tegutsevad organisatsioonid.

«Ma näen skeemi väga selgeks maksumaksja raha kantimiseks omadele,» märkis Toots, lisades, et seda kinnitab ka asjaolu, et eelnõu idee autor on Reformierakonna halliks kardinaliks peetav Rain Rosimannus.

Lõpetuseks märkis Toots, et tõenäoliselt läheb erakondade sihtasutuste rahastamise seadusemuudatus siiski läbi, kuna parlamentaarses riigis nagu Eesti otsustab taolisi küsimusi riigikogu ning antud juhtumil on koalitsiooni- ja opositsiooniparteid ühes paadis.

Tänane Postimees kirjutab, et parlamendierakonnad muudavad erakonnaseadust nii, et edaspidi saaksid riigikogus esindatud parteidega seotud sihtasutused riigieelarvest kindla ja garanteeritud summa. Erakonna kohta teeks see aastas 200 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles