Venemaal kasvab huvi 9. mai sõjaväeparaadi teleülekande vastu

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Sõjaväeparaad Moskvas Punasel väljakul
Sõjaväeparaad Moskvas Punasel väljakul Foto: EPA

Venemaal on aastate jooksul kasvanud inimeste huvi 9. mail Moskvas Punasel väljakul toimuva traditsioonilise sõjaväeparaadi teleülekande vastu, millega Venemaa tähistab võitu natsi-Saksamaa üle.  

76 protsenti Venemaa elanikest ütlesid Levada-keskuse küsitlusele vastates, et kavatsevad paraadi teleülekannet kindlasti vaadata, 21 protsenti ei tunne selle vastu huvi. Eelmise aasta 9. mail vaatas paraadi 75 protsenti, 2017. aastal 69 ja  2011. aastal 65 protsenti.

33 protsenti Venemaa elanikest kavatsevad 9. mail osaleda «Surematu polgu» üritustel, kus inimesed kannavad plakateid, millel on nende sõjas hukkunud sugulaste või tuttavate fotod.

Levada küsis ka venemaalaste hinnangut Võidupäeva tekitavate emotsioonide kohta. 48 protsenti tundsid võidu üle rõõmu ja uhkust, 27 protsenti kurbust miljonite hukkunute pärast ja 23 protsenti väitsid end tundvat nii rõõmu kui kurbust.

52 protsenti vastanutest ütlesid, et Võidupäeva oleks kõige parem tähistada elusolevate sõjaveteranide eest hoolitsedes, 23 protsenti pooldas paraadide ja ilutulestike korraldamist ning sama palju soovitas tavalisest rohkem pöörata tähelepanu jõupingutustele rahu kehtestamiseks.

Levada viis küsitluse läbi 18.-23. aprillil, sellele vastas 1625 inimest üle kogu Venemaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles