Jüri Ratas: minu valitsuse ajal ei pöörata Eestimaal midagi pea peale (66)

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Mihkel Maripuu

Peaminister Jüri Ratas avaldas tänases Kuku raadio saates «Nädala tegija» tõsist muret Eesti polariseerituse pärast. Tema hinnangul on alates valimistest olnud Eesti ühiskonnas väga turbulentne periood, mis tuleks nüüd maha rahustada.

Jüri Ratas ütles EKRE retoorikat kommenteerides, et Eesti ühiskonnas proovitakse praegu iga hetke näha kui midagi hirmsat ja halba.

«Mulle tundub, et olukord on kogu ühiskonnas praegu üsna hüsteeriline ja me otsime igat õlekõrt – ja see käib nüüd kõigi kohta – et kas sellest õlekõrrest saame midagi süüdata ja kui suur see lõke või plahvatus tuleb,» ütles Ratas.

Ta lisas, et ei tea, kas me ühel hetkel mõistame, et õlekõrre süütamine võib viia kogu rookatuse maha põlemiseni.

«Ma ei arva, et Eesti ühiskonnas ja Eestimaal on midagi pea peale pööratud. Ja seda ka ei pöörata, vähemalt minu valitsuse ajal kindlasti mitte. Eesti hoiab oma välis- ja kaitsepoliitilist kurssi samamoodi edasi samal joonel, mis ta on hoidnud ja me lähtume sellest,» ütles ta.

Jüri Ratase sõnul on kõige olulisem tagada Eesti ühiskonnas rahu ja mõistlik ning sõbralik joon. «Meie riik on meie jaoks liiga kallis, meie inimesed on liiga armsad, et siin 45 000 ruutkilomeetril minna karvupidi kokku. See ei vii mitte kuhugi. Ja ma arvan, et see väga polariseeriv ja turbulentne olukord on vaja maha rahustada,» sõnas ta ja lisas, et kindlasti on siin peaministril suur roll ja vastutus.

Ratas ei nõustu Helme kriitikaga

Saates tulid jutuks ka eilne valitsuse pressikonverents ning siseminister Mart Helme sõnad president Kaljulaidi kui emotsionaalselt ülesköetud naise kohta.

«Kindlasti ma ei jaga selliseid ütlusi naisterahvaste kohta. Ütlesin ka juba siis, et president otsustab oma käitumise ise, kas ta tõuseb püsti ja läheb saalist välja või ei lähe,» ütles ta. Ratas lisas, et presidendi käitumist kuidagi hukka ta ei mõista, sest presidendil oli õigus seda teha.

«Kindlasti on mul oma arvamus, kuidas mina oleksin seda teinud, aga meil on kombeks üks president korraga,» ütles Ratas.

Ratas kommenteeris ka Mart Helme kriitikat lastekaitse- ja naisteorganisatsioonide kohta, kes Marti Kuusiku ukse taha olevat ilmunud.

«Lastekaitse peab kindlasti oma tööd tegema ja ma olen veendunud, et ta teeb ka antud juhtumi juures oma tööd väga professionaalselt. Samuti ma arvan, et kogu ohvriabi, mis pakub oma tuge sellistele peredele, peab oma tööd tegema ja käitub ka kõige parema äranägemise järgi,» ütles Ratas.

Ratas märkis ära ka eilse naiste tugikeskuste pöördumise, kus rõhutati, et seda peret tuleb kaitsta ning nende turvalisus tagada. «Eesti on väike koht, aga Rakvere on veel väiksem koht,» lausus ta ja palus perekonnale praegu rahu.

Saatejuht Ulla Läntsi küsimusele, miks üldse Marti Kuusik ministriametisse sai astuda, kui koduvägivalla skandaal oli juba õhus, vastas peaminister, et sai esimese signaali eelmisel neljapäeval, kui talle helistati, et ajakirjandus uurib ministri võimalikku perevägivalla juhtumit. Kui esmaspäeval juba Eesti Ekspressi artikkel ilmus, uuris Ratas enda sõnul riigikantselei käest, kas on võimalik, et üks valitsuse liige vannet ei anna. Kuna see aga siis võimalik ei olnud, nimetatigi kõik ministrid ametisse.

«Õhtul algatas politsei ja prokuratuur menetluse,» ütles Ratas ja lisas, et on väga tänulik, et see menetlus algatati. «Me teame kahjuks, et see vägivalla- ja kuriteoliik on väga hiiliv ja paljud ei tule sellest rääkima,» sõnas ta.

EKRE retoorika

Kui saatejuht küsis Jüri Rataselt EKRE retoorika muutumise kohta, ütles Ratas, et kui Keskerakond oli opositsioonis, siis kümme aastat öeldi, et see erakond ei kõlba kuhugi.

«See muutus ühiskonnas justkui moodsaks lauseks, et see, kes sai kõvemini Keskerakonna kohta öelda, oli kõvem tegija,» ütles ta ja nentis, et ei tundnud end sel hetkel väga hästi.

«Üks erakond kunagi Eesti poliitikat ei muuda. Eestis on koalitsioonivalitsused, valitsus töötab konsensuse alusel,» lausus Ratas.

Samuti ütles ta, et EKRE on praegu esimest korda valitsuses, mistõttu muutub tõenäoliselt siiski ka nende retoorika. Ta tõi võrdluseks, et kui Keskerakond 2016. aastal valitsusse tuli, olid ootused nii erakonnal kui fraktsioonil kõrged, et nüüd tuleb nii, nagu kümme aastat räägitud on. Kui Jüri Ratas erakonna esimeheks kandideeris, siis valmistas ta erakonnakaaslasi ette, et valitsuses ei saa kunagi sada protsenti oma programmi ellu viia ning küsis, kas selleks ollakse valmis.

«EKRE on praegu sarnases olukorras. Selge on see, et opositsioonis koalitsioonierakonnaks kasvada ei ole kerge,» ütles ta ja lisas, et ka Mart Helme ütles Kadriorus, et opositsioonierakonnast koalitsioonierakonnaks saamine ei käi üleöö.

Ratas kutsus Eesti ühiskonda üles mitte käituma nii, et inimene on teise inimese jaoks hunt. Me peaksime tema arvates märkama ka seda, mis meil ühiskonnas head on. «Ja meil on kordades rohkem positiivset ja head kui halba,» sõnas Ratas.

Kommentaarid (66)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles