Kevadtormil arendavad küberväejuhatuse ajateenijad IT-lahendusi

Kevadtorm
, Meediaoperatsioonide keskus (MeOKe)
Copy
Foto: Kaitsevägi

Tänavu võtavad Kevadtormist osa ka küberväejuhatuse ajateenijad, kes toetavad õppust enda teadmiste ning oskustega info- ja kommunikatsioonitehnoloogia vallast.

„Tegeleme kaitseväe tarkvara ja riistvara arendusega," ütles küberväejuhatuse IKT arhitektuuri- ja arendussektsiooni planeerimisgrupi projektijuht kapten Tarmo Aia. Pärast sõduri baaskursuse lõppu läbivad eelnevalt infotehnoloogiat õppinud või selles vallas end kindlalt tundvad ajateenijad kolmeastmelise testi, mille järgi valitakse välja tulevased kübersõdalased. „Me otsime talente," lisas kapten Aia.

Üheks olulisimaks käegakatsutavaks saavutuseks on ajateenijate ning reserv- ja tegevväelaste koostööna sündinud kaitseväe olukorra ja lahinguteadlikkuse süsteem (KOLT), mis võimaldab ülematel saada kiiret ja kvaliteetset infot lahinguväljal toimuvast ning tänu sellele paremaid otsuseid langetada.

Esimese küberajateenistuse lennu lõpetanud ja tänavusel Kevadtormil reservväelasena osalev kapral Tõnis Pool tundis heameelt, et viis aastat tagasi alustatud süsteem on edasi arenenud. „Tore on näha, et kujunenud on tiim, kes üksteist toetab ja koos areneb," ütles kapral Pool.

Küberväejuhatus moodustati 1. augustil 2018. Üksuse peamine ülesanne on operatsioonide läbiviimine juhtimistoetuse korraldamiseks küberruumis. Muuhulgas tagatakse Kaitseministeeriumi vastutusalas info- ja kommunikatsioonitehnoloogia töökorrasolek, valmisolek küberoperatsioonideks ning kaitseväe teavitustöö toetamiseks ja tagamiseks.

29. aprillist kuni 17. maini kestva kaitseväe õppuse Kevadtorm 2019 põhiraskus langeb eelkõige Lääne-Viru ja Ida-Viru maakonnale, kuid puudutab ka Harju- ja Jõgeva maakondi. Õppuse põhitegevus toimub Alutaguse, Lüganuse, Jõhvi, Toila, Vinni ja Viru-Nigula valla ning Kohtla-Järve, Sillamäe ja Narva-Jõesuu linna territooriumitel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles