Võtmetegelased, kes on mässitud Tallinna Sadama altkäemaksuloosse (4)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Tallinna Sadama korruptsiooniasja kohtuprotsess sai lõpuks alata eile, neli aastat pärast kahtlusaluste kinnipidamist.
Tallinna Sadama korruptsiooniasja kohtuprotsess sai lõpuks alata eile, neli aastat pärast kahtlusaluste kinnipidamist. Foto: Postimees

Tallinna Sadama korruptsiooniasja kohtuprotsess sai lõpuks alata eile, neli aastat pärast kahtlusaluste kinnipidamist.

 

Võtmetegelased

Allan Kiil

Allan Kiil
Allan Kiil Foto: FOTO: Mihkel Maripuu

Suurim väidetav kasusaaja. Määrati Tallinna Sadama juhatusse 2004. aastal ning töötas seal kuni 2015. aasta septembrini. Prokuratuur kahtlustab, et suur osa altkäemaksust – 3,8 miljonit eurot – pidi minema Kiilile. Temani jõudis ligi kaks miljonit eurot, ülejäänu jäi kätte saamata, sest ta peeti kuriteos kahtlustatavana kinni. 2017. aasta oktoobris läks tööle vastavatud Sõle spordikeskusesse areenimeistriks. Kuulus Reformierakonda, kust ta pärast altkäemaksu kahtlustuste kerkimist välja heideti.
Kaitsevad: Aivar Pilv, Marko Pilv

Ain Kaljurand

Ain Kaljurand
Ain Kaljurand Foto: FOTO: Mihkel Maripuu

Tallinna Sadama juhatuses aastast 2004. 2005. aastal hääletas suurettevõtja Neinar Seli (RE) juhitud nõukogu Kaljuranna ühehäälselt juhatuse esimeheks, kus ta töötas kuni vahistamiseni. Kaljurand teenis juhatuse esimehena umbes 8800 eurot kuus. Altkäemaksu võttis ta süüdistuse järgi ligi 400 000 eurot ja see raha jõudis temani. Eelmise aasta oktoobris sai Kaljurannast Viimsis asuva Karulaugu spordikeskuse juhataja.
Kaitseb: Paul Keres

Toivo Promm

Toivo Promm
Toivo Promm Foto: FOTO: Mihkel Maripuu

Allan Kiili semu nooruspõlve ujumisaegadest ja naabrimees Sõrve külas Harkus. Isamaa liige aastatel 2005–2015, Tallinna abilinnapea Tõnis Paltsi linnavalitsuses. Süüdistuse järgi vahendas Poola laevatehase juhilt Jan Paskowzskilt saadud altkäemaksu Allan Kiilile. Meedias on kirjutatud, et raha liikus Hongkongi firma kaudu, kuhu Poola ja Türgi laevatehas maksid raha maaklerlepingute alusel. Prokuratuuri hinnangul oligi tegu Kiilile mõeldud altkäemaksuga.
Kaitseb: Kaimo Räppo

Jan Paszkowski

Jan Paszkowski
Jan Paszkowski Foto: FOTO: Mihkel Maripuu

Remontowa laevatehase endine juhatuse liige, süüdistuse järgi andis aastatel 2014–2015 Tallinna Sadama juhatuse liikmele Allan Kiilile altkäemaksu selle eest, et TS Laevad ostaks laevatehaselt kaks parvlaeva.
Kaitseb: Elmer Muna

Martin Paide

Martin Paide
Martin Paide Foto: FOTO: Facebook/Kuvatõmmis

 Endine Tallinna Sadama hooldusosakonna juhataja, kes peeti kinni hiljem, 2016. aastal. Töötajad rääkisid toona, et Paide käitus enne seda närviliselt. Näiteks nähti teda mõnikord Tallinna Sadama peahoone katusel, mille kohta ta ise ütles, et käis mõtteid kogumas. Süüdistuse järgi nõustus Paide võtma altkäemaksu üle 40 000 euro. Paidet peetakse Allan Kiili lähimaks abiliseks.
Kaitseb: Vahur Kivistik

Sven Honga

Sven Honga
Sven Honga Foto: FOTO: Kuvatõmmis

Koristusärimees, kelle firma Keskkonnahoolduse OÜ sadamat aastaid teenindas. Süüdistatakse altkäemaksu andmises. Ka tema ettevõte sai süüdistuse altkäemaksu lubamises või andmises suures ulatuses.
Kaitseb: Toomas Pikamäe

Tõnis Pohla

Tõnis Pohla
Tõnis Pohla Foto: FOTO: Mihkel Maripuu

Eesti ühe suurema logistikafirma endine BMLG kaasaktsionär ja endine nõukogu esimees. Teda süüdistatakse altkäemaksu andmises, kuid tema roll loos on veel segane. Eelistungil leidis aset omamoodi seik: Ain Kaljuranna kaitsja soovis tellida ekspertiisi jaanalinnuliha vanuse määramiseks, mille Pohla oli väidetavalt lubanud anda Kaljurannale, kuid kohtunik seda ei lubanud.
Kaitseb: Erki Kergandberg

Üllar Raad

Üllar Raad
Üllar Raad Foto: FOTO: Mihkel Maripuu

Transiidiärimees, Pohla äripartner, BMLG-le kuuluva Esteve Terminal ASi endine juhatuse liige, kellele pannakse süüks altkäemaksu andmist grupi poolt ja suures ulatuses. 
Kaitseb: Sandra-Kristin Kärner

Eno Saar

Eno Saar
Eno Saar Foto: FOTO: Postimees.ee

Tallinki tütarfirma HTG Investi endine juhatuse liige. Jäi silma sellega, et pärast Kiili ja Kaljuranna vahistamist proovis kiiresti varast vabaneda, kirjutades oma ettevõtted sugulaste nimele. Saart ja HTG Investi süüdistatakse altkäemaksu andmises.
Kaitseb: Andres Simson

Valdo Õunap

Valdo Õunap
Valdo Õunap Foto: FOTO: Mihkel Maripuu

Aktsiaseltsi HTG Partner AS juhatuse esimees. Süüdistatakse altkäemaksu küsimisele kaasaaitamises.
Kaitseb: Aadu Luberg

Aegrida

12. juuni 2014 
Majandus- ja taristuministri Urve Palo (SDE) initsiatiivil otsustas riik saartega ühenduse pidamiseks kuulutada välja hanke, et leida käitaja, kel on neli laeva. Sellega pööras ta ringi oma eelkäija Juhan Partsi (IRL) plaani, mille järgi oli Tallinna Sadama nõukogu juba otsustanud osta ise parvlaevad.

14. oktoober 2014
 Parvlaevade hanke võitis Tallinna Sadam, kelle tütarfirmade OÜ TS laevad ja OÜ TS Shipping pakkumus osutus parimaks.

26. august 2015 
Kaitsepolitsei pidas altkäemaksu võtmises kahtlustatavana kinni ASi Tallinna Sadam juhatuse esimehe Ain Kaljuranna ja juhatuse liikme Allan Kiili. Otsiti läbi Kaljuranna ja Kiili töö- ja elukoht.

6. jaanuar 2016 
Ain Kaljurand ja Allan Kiil pääsesid elektroonilise valve all arestimajast välja. Postimehe ajakirjaniku küsimusele, kuidas möödusid neli kuud vahi all, vastas Kiil: «Meeldivalt.»

10. detsember 2016 
jõudis esimene parvlaev Leiger Eestisse. Mõne kuu jooksul jõudsid Eestisse ülejäänud kolm parvlaeva.

27. juuli 2017 
Riigiprokuratuur andis Tallinna Sadama korruptsiooniasjas kaitsjaile nende tungival nõudmisel lisaaega süüdistusmaterjaliga tutvumiseks. See on kohtuprotsesside puhul tavapärane venitamistaktika.

29 september 2017 
Ligi kolm aastat kestnud kriminaaluurimisega kogutud tõenditele tuginedes esitas riigiprokuratuur Allan Kiilile ja Ain Kaljurannale süüdistuse suures ulatuses altkäemaksu võtmises 2005. kuni 2015. aastani ning rahapesus. Selgus korruptsiooniasja hõlmatud isikute ring ja rahaline ulatus.

26. veebruar 2018 
Kohus tagastas Tallinna Sadama kriminaalasja süüdistusakti prokuratuurile, sest kohtu hinnangul ei vastanud see nõuetele: süüdistus laialivalguv, puudulikult üles ehitatud ja segane kuriteo toimepanemise aja ja koha küsimuses. Riigikohus käskis asja siiski menetlusse võtta.

7. mai 2019 
Harju maakohtus algas kohtuprotsess altkäemaksu võtmises ja rahapesus süüdistatavate Tallinna Sadama eksjuhtide Allan Kiili ja Ain Kaljuranna üle.

Edasi

Riigiprokurör Laura Feldmanis soovib Eesti ühele suuremale protsessile kutsuda 96 tunnistajat. Ta on esitanud kohtule ligi 19 000 lehekülge süüdistusmaterjali.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles