Eksminister: valitsus ei pea Maripuu juhtumi pärast kartma

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Eksminister Toomas Vilosiuse hinnangul ei ole põhjust karta, et sotsiaalminister Maret Maripuu ametisse jätmine võiks koalitsiooni lõhkuma hakata.


«See on ülepakutud hirm, et see võiks kuidagi kahjulikuks saada koalitsioonile,» ütles Vilosius, vastates Postimees.ee küsimusele, kas poleks mitte targem Maripuu ohverdada, et võimuliidu mainet hoida.

Tema sõnul jääb koalitsioon püsima nii siis, kui Maripuu astub tagasi, kui ka siis, kui ta ei astu.

«Neid põhjuseid on lugematu arv, miks see koalitsioon laiali ei lähe. Teist koalitsiooni lihtsalt ei ole. Seda poliitilist jõudu, kes oleks praegu võimeline või tahaks võtta valitsusvastutust, lihtsalt ei eksisteeri,» rääkis endine reformierakondlasest sotsiaalminister.

Ühiskonnateadlane Anu Toots on Postimees.ee'ga vesteldes pakkunud, et mainekujunduslikult võib valitsusele kasuks tulla Maripuu tagasi kutsuda.

Maripuu soovist ei piisa

Vilosiuse sõnul on Maripuu tagasiastumise küsimus keerulisem, kui see algselt paista võib.

«Isegi kui minister otsustab tagasi astuda, peavad selleks heakskiidu andma need institutsioonid, kes on ministri pukki pannud,» kommenteeris Vilosius.

«Kui erakonna juhtorganid, fraktsioon ütlevad selgelt «ei», siis üldjuhul minister ei astu tagasi. See ei ole minister Maripuu isiklik otsus.»

Rutiin aitab ennetada

Vilosius leidis, et puudetoetuste skandaali sarnaseid probleeme peaks aitama ministeeriumis vältida kindla paika pandud rutiini järgimine.

«Kui ministrile esitatavas dokumendis on puudu selle-selle või kolmanda allkiri, siis ta ei kirjuta sellele dokumendile juba läbi lugematagi alla. Kantsleril peaks olema samasugune rutiin oma alluvate suhtes.»

Vilosius ütles, et talle on ajaleheartiklite põhjal jäänud mulje, et just taolise rutiini vastu puudetoetuste IT-lahenduse puhul eksitigi, kui ei arvestatud piisavalt hoiatusi.

Tema sõnul on rutiini eesmärk tagada, et taolisi eksimusi ei saaks tekkida, ning selle eest vastutab kantsler. «Rutiini väljatöötamine, järgimine ja kindlalt kinnipidamine on kantsleri absoluutne otsene vastutus.»

Valitsus vabastaski täna minister Maret Maripuu palvel ametist kantsler Riho Tapferi. Maripuu ise keeldus survest hoolimata tagasi astumast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles