Venemaa telekanalite vaadatavus aprillis kasvas

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Ostankino teletorn Moskvas.
Ostankino teletorn Moskvas. Foto: Maxim shemetov / REUTERS / Scanpix

Kõigi suurte Venemaa telekanalite vaadatavus Eestis aprillis kasvas, populaarseimaks osutus RTR Planeta programm. 

RTR Planetata vaatas aprillis 5,3 protsenti Eesti teleauditooriumist, Pervõi Baltiiski Kanali (PBK) vaadatavus oli 4,8 ja NTV Mir kanali vaadatavus 4,7 protsenti, selgub Kantar Emori teleauditooriumi mõõdikuuringust. Aasta tagasi aprillis oli 5,2 protsendilise turuosaga samuti populaarseim RTR Planeta, siis järgnesid 4,4 protsendiga PBK ning 4,3 protsendiga NTV Mir.

Kõige vaadatuim telekanal Eestis oli aprillis 15,7 protsendiga ETV, venekeelse ETV+ vaadatavus oli üks protsent.

PBK programmi vaadatuim saade oli «Eesti uudised», mida reaalajas jälgis 42 000 inimest ehk 3,5 protsenti auditooriumist. RTR Planeta peamine õhtune uudistesaade «Sõnumid» kogus reaalajas 22 000 vaatajat ehk 1,8 protsenti auditooriumist, jäädes selle kanali programmis vaadatavuselt viiendale kohale.  

Uuringufirma EMOR valimis on 4-74 aastased Eesti elanikud, kelle kodusesse telerisse on paigaldatud mõõdik. Eestis elas 1. jaanuaril 1 323 824 inimest, neist venelasi oli üle 330 000 ja muid rahvusi üle 68 000.

Eesti teleprogramme vahendavate suuremate operaatorite kliendid maksavad põhipakettides olevate Venemaa suurte kanalite eest asjatundjate hinnangul umbes kolm miljonit eurot aastas, sarnase summas eest müüvad need kanalid Eestis reklaamisekundeid ja teenivad niimoodi aastas kokku umbes kuus miljonit eurot. Kõik Venemaalt lähtuvad üldhuvi programmi edastavad telekanalid on rohkem või vähem keskvõimu kontrolli all.

Suurim omanik on Venemaa Riiklik Televisiooni ja –raadiokompanii, kellele kuuluvad sellised kanalid nagu Pervõi Kanal, RTR ja Rossija24.  Eestis, Lätis ja Leedus on ilmselt kõige tuntum PBK, mis kuulub Lätis registreeritud kontserni Baltijas Mediju Alanse. Suur osa PBK programmist on siiski ülevenemaalise Pervõi Kanali toodang. NTV kuulub riigi enamusosalusega ettevõttele Gazprom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles