Fotod: valiti välja parimad restaureerijad Tallinna linnas

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy

Tallinna Linnaplaneerimise Amet andis üle tunnustused 2018. aastal eeskujulikult restaureeritud hoonete omanikele, projekteerijaile ja ehitajaile. Ühtlasi pälvisid pikaaegse panuse eest tunnustuse väärikad Tallinna muinsuskaitsetegelased.

Tallinna Linnateater pälvis tunnustuse Tallinna vanalinnas asuva Hobuveski eeskujuliku restaureerimise eest. Parimaks mullu vanalinnas restaureeritud hooneks tunnistati Lai tn 33 - preemia sai Suurtüki korteriühistu, eeskujuliku restaureerimise eest tunnustati Trust Ehitust.

Vanalinnas mullu restaureeritud objektidest tõsteti tunnustavalt esile ka Pikk tn 69, mille võttis ette Hotel Regent Tallinn. Hoone restaureerimise eest tunnustati ka Mart Keskküla ja tema restaureerimisettevõtet Restor ning interjööri maalingute eeskujuliku restaureerimise eest KAR-Gruppi.

Vanalinnas restaureeritud objektidest leidis ära märkimist ka Vanalinna Hariduskolleegiumi põhikooli hoone (Pühavaimu tn 8). Tunnustuse pälvisid kooli asutajat ja direktor Kersti Nigesen ning hoone tellija Haridusameti esindaja Peeter Raudnagel. Hea sisekujunduslahenduse väljatöötamise eest tunnustati sisearhitekt Tiiu Lõhmust.

Tunnustuse pälvis ka Sihtasutus Theatrum Kloostri aida (Vene tn 14) restaureerimise eest ning OÜ Casaverdet objektil eeskujuliku muinsuskaitse järelevalve teostamise eest.

Väljaspool vanalinna tõsteti tunnustavalt esile Eesti Kunstiakadeemia uue hoone eeskujulikku restaureerimist ja selle kohandamist uuele kasutusele. Algselt tehasehooneks projekteeritud hoone ümberkujundamine haridusasutuse vajadustele oli tõsine väljakutse. Muinsuskaitselise järelevalve eest tunnustati Maris Mändelit ja tema ettevõtet Restklubi OÜ.

Restaureerimistööd on plaanis ka Tallinna kesklinna uhkes juugendmajas Roosikrantsi tn 15, millele eeskujulike muinsuskaitse eritingimuste koostamise eest tunnustatakse ettevõtet Anteris OÜ.

Tunnustati ka Kadriorus asuvate ajalooliste korterelamute restaureerijaid. Weizenbergi tn 7 korterelamu eeskujuliku restaureerimise eest tunnustati hoone eest hoolitsevat korteriühistut ning keeruka katuse restaureerimise eest ka ettevõtet Valtsimees OÜ. Halvas seisukorras fassaadid said korda ka Narva maantee 32 hoonel. Põhjalikud värviuuringud hoone algse ilme taastamiseks tegi Claudia Valge (Enne OÜ) ning eeskujuliku restaureerimisprojekti koostas Helle-Triin Hansumäe (Mudel OÜ).

Suurepärase töö eest Tallinna parkide korrastamisel pälvis tunnustuse maastikuarhitekti Kersti Lootus ja tema meeskond ettevõttes Lootusprojekt. Kersti Lootus on osalenud nii vanalinnas asuva Kitseaia, Toompea lossi juures asuva Kuberneri aia kui ka paljude teiste kaunite kohtade kujundamisel. Suurepärase töö eest vanalinna ja muinsuskaitseala haljasalade väljaehitamisel tunnustatakse Ülle Grišakovi ja tema meeskonda ettevõttest Kivisilla OÜ.

Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovik kutsub mälestiste, miljööaladel asuvate majade ning väärtuslike ajalooliste hoonete omanikke üles senisest enam tähelepanu pöörama detailidele.  «Ajalooliste hoonete taastamine on aeganõudev protsess, milles on väga tähtis osa projekteerimisel ja hilisemal järelevalvel, et hoone väärtust loovad detailid kaduma ei läheks,» ütles Dubovik. «Tallinna Linnaplaneerimise Amet on hoonete omanikke ja restaureerijaid toetanud mitte ainult hea nõuga, vaid andnud ka restaureerimisetoetusi.»

Käesoleval aastal eraldas Linnaplaneerimise Amet restaureerimistoetuseks 225 000 eurot. Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakond annab Kirikurenessansi programmist toetusi ka Tallinna kirikute restaureerimiseks ja seal asuvate vallasmälestiste konserveerimise

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles