Reformierakond hakkab Mart Helmet umbusaldama (105)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Mart Helme valitsuse pressikonverentsil.
Mart Helme valitsuse pressikonverentsil. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Reformierakonna fraktsioon otsustas täna, et nad alustavad siseminister Mart Helme umbusaldusavalduse kokku panemisega. 

«Otsustasime fraktsiooni koosolekul, et alustame siseminister Helme umbusaldusavalduse kokkupanemist ja allkirjade kogumist, sest ei saa lubada jätkuvat kahju, mis siseminister oma tegevusega teeb,» teatas Reformierakonna juht Kaja Kallas.

Reformierakonnal on koos sotsiaaldemokraatidega kokku riigikogus 44 häält. Koos fraktsioonitu Raimond Kaljulaidi ja isamaalase Viktoria Ladõnskaja-Kubitsa häältega oleks kokku 46 poolthäält. Täpselt nii palju riigikogu liikmeid hääletas aprilli lõpus Isamaa, Keskerakonna ja EKRE koalitsiooni loomise vastu.

Umbusaldamise õnnestumiseks on Reformierakonnal tarvis riigikogu enamuse toetust. Kui Reformierakonna, sotsiaaldemokraatide, Kaljulaidi ja Ladõnskaja hääled peavad, oleks neil tarvis vähemalt viit lisahäält. Mäletatavasti jäi ka näiteks Kaja Kallase peaministrikandidaadi hääletusel erapooletuks Isamaa fraktsiooni liige Üllar Saaremäe, kes ei hääletanud talle otseselt vastu.

Kaja Kallas ütles, et ühegi koalitsiooniliikmega veel sel teemal suheldud pole. «Kui tekst on koos, siis hakkame suhtlema teistega. Infotunnis oli näha, et ka Isamaa ja Keskerakonna erakonnas on inimesi, kellele selline asi ei meeldi,» ütles Kallas. 

Kuna järgmisel nädalal on riigikogus istungite vaba nädal, siis Kallase sõnul jõuab umbusaldus suure tõenäosusega riigikogu ette ülejärgmisel nädalal. 

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juht, riigikogu liige Jevgeni Ossinovski kinnitas, et ka sotsid kavatsevad Mart Helmet umbulsadada. «Ma ei ole kunagi usaldanud Mart Helmet ja tema erakonda valitsuses. Olen aastaid rääkinud, et EKRE väärtusruum ja sellest tulenev sõnapruuk töötab vastu Eesti rahvuslike huvidele, mistõttu on nad minu hinnangul valitsemiskõlbmatud. Seepärast olen kutsunud üles teisi, demokraatliku õigusriiki alusväärtusi hindavaid erakondi välistama nendega koostöö.»

Mart ja Martin Helme tegevust valitsuses iseloomustas ta järgmiselt: «Lammutavad, lõhestavad, räuskavad ja alandavad. See ei saa ju ometi kellelegi üllatusena tulla?!»

Ta märkis, et ainus, kelle usaldus on valmistejärgsel ajal tõsiselt küsimuse alla sattunud, on peaminister Jüri Ratas, kes lubas, et valitsusse saades EKRE taltub. «Ja vot seda ei ole juhtunud. Jüri sahmib hommikust õhtuni nagu riisiluud EKRE meeste järel. Õhtuks saab tuba puhtaks, aga järgmisel hommikul on uued rõvedusehunnikud nurkades. Muidugi on mul temast kahju. Siiralt. Aga kui valitsusjuht ei kontrolli olukorda iseenda valitsuskabinetis, siis usalduse küsimus tuleb tegelikult asetada just sinna.»

Endine keskerakondlane ja nüüdne fraktsioonitu Raimond Kaljulaid teatas, et tema toetusega umbusaldushääletusele võib arvestada. Kaljulaid leidis, et Helme on umbusalduse kuhjaga ära teeninud. «Tema nimetamine siseministriks oli õigusriigi mõnitamine. Tegemist on kibestunud inimesega, kes levitab ja usub vandenõuteooriaid selle kohta, kuidas Euroopa Komisjon ja eriteenistused teda taga kiusavad,» kirjutas ta ja lisas: «Kui ma olin linnaosa vanem, kirjutasid täpselt samasugused inimesed vahel mulle kirju sellest, et nende naabrid neid läbi seinte kiirgusega mõjutavad ja tulnukad loevad nende mõtteid.»

Kommentaarid (105)
Copy
Tagasi üles