EP valimiste küsitlus: SDE nimekiri on tõusnud kõige populaarsemaks (2)

BNS
Copy
Euroopa parlamendi valimised Paides
Euroopa parlamendi valimised Paides Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Mai keskpaiga seisuga on Euroopa Parlamendi valimistel kõige populaarsem Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) nimekiri, kellele järgevad Reformierakond ja Keskerakond, selgub Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Nordstati küsitlusest. 

19. aprillist 15. maini läbi viidud nelja küsitluse koondtulemuste põhjal on kõige populaarsem Euroopa Parlamendi valimiste nimekiri Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal, kelle kandidaatide poolt hääletaks 22,5 protsenti vastajatest. Teisel kohal oleva Reformierakonna kandidaatide poolt hääletaks 21,3 protsenti ja kolmandal kohal oleva Keskerakonna kandidaatide poolt 19,2 protsenti. Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) nimekirja toetab 12,3 ja Isamaa nimekirja 8,9 protsenti vastajatest.

Võrreldes eelmisel nädal avaldatud küsitluste koondtulemustega on SDE oma toetust kasvatanud kaks protsenti. Teised kaks võrreldava populaarsusega nimekirja ehk  Reformierakond ja Keskerakond pole suutnud toetust kasvatada, pigem on see mõnevõrra langenud. Toetus neljandal kohal oleva EKRE nimekirjale püsib stabiilne ning viiendal kohal oleva Isamaa nimekirja toetus on samuti pigem langenud.

Antud tulemuste realiseerumine 26. mail toimuvatel valimistel tähendaks, et SDE ja Reformierakond saaksid Euroopa Parlamenti kaks kohta - Brüsselisse läheks vastacvalt Marina Kaljurand ja Indrek Tarand ning Andrus Ansip ja Urmas Paet.  Keskerakond saaks europarlamenti saata Yana Toomi nign EKRE Jaak Madisoni. Kui Eestile peaks lisanduma üks koht, siis läheks see Keskerakonnale ja Igor Gräzinile.

Kandidaatidest on ülekaalukalt kõige poulaarsem jätkuvalt Marina Kaljurand, kelle poolt annaks oma hääle 19,2 protsenti küsitlusele vastanutest. Talle järgnevad Andrus Ansip 10,7 ning Yana Toom 9,4 protsendiga.

Küsitluses esitati vastajatele täielik Euroopa Parlamendi valimistel osalevate kandidaatide nimekiri ning küsiti: «Millise kandidaadi poolt annaksite oma hääle juhul, kui Euroopa Parlamenedi valimised toimuksid järgmisel pühapäeval?» Sellisel kujul imiteerib küsitlus situatsiooni valimiskabiinis või e-hääletades.

Küsitlused viidi läbi uuringufirma Norstat Eesti AS-i poolt läbi veebikeskonnas 19. aprillist 15. maini ning nendele vastas kokku 4000 18-aastast ja vanemat Eesti kodanikku.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut on 2016. aasta jaanuaris asutatud mõttekoda, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonnas toimuvaid sotsiaalseid protsesse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles