Ühing: läbipaistvust oma töös lubavad üheksa europarlamendi kandidaati

BNS
Copy
Euroopa parlamendi valimised Paides
Euroopa parlamendi valimised Paides Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Ühing Korruptsioonivaba Eesti (KVE) kutsus 26. mail Euroopa Parlamenti kandideerijaid liituma deklaratsiooniga, mille eesmärgiks on suurendada saadikute tegevuse läbipaistvust ja tagada parlamendi tõhus eetiline järelevalve - deklaratsiooniga «Aususe eest» liitudes on eesmärke lubanud toetada üheksa Eesti kandidaati.

Nendeks on Yoko Alender Reformierakonnast, Triin Saag Eesti 200-st Andrei Korobeinik ja Vadim Belobrovtsev Keskerakonnast Peep Mardiste Erakonnast Eestimaa Rohelised, Hanno Pevkur Reformierakonnast, üksikkandidaat Raimond Kaljulaid, Triin Toomesaar Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast ja Züleyxa Izmailova Erakonnast Eestimaa Rohelised.

Ühingu Korruptsioonivaba Eesti üleskutse on osa rahvusvahelise organisatsiooni Transparency International Euroopa Liidu esinduse kampaaniast «Stand Up for Integrity», millega on praeguseks liitunud 14 juhtkandidaati ja 408 liikmesriigi kandidaati. Kõige enam on liitunuid Prantsusmaal, kokku 181, millele järgnevad Portugal 37 ja Leedu 35 kandidaadiga. 

«Kampaania laiemaks eesmärgiks on tähelepanu juhtida neljale prioriteedile, milleks on õigusriikluse tagamine Euroopa Liidus (EL), korrumpeerunud isikute ja raha sisenemise ennetamine EL-i, sõltumatu EL-i eetikaüksuse loomine ja seadusloome läbipaistvuse suurendamine,» selgitas KVE tegevjuht Carina Paju. «Parlamendisaadikute tasemel oleme rõhutanud aga just saadiku isiklikku vastutust.»

Kandidaadid said võimaluse liituda deklaratsiooniga, milles on kolm konkreetset lubadust. Seadusloome läbipaistvuse tagamiseks lubavad liitunud, et nõustuvad lobistidega kohtuma vaid juhul, kui nad on ametlikult lobistideks registreerunud, ning registreerivad kohtumise e-registris.

Huvide konflikti ja mõjuvõimu ärakasutamise vältimiseks lubavad saadikud, et ei asu kohe pärast parlamendisaadikute volituste lõppemist tööle EL-i registreeritud lobiorganisatsiooni.

Viimasena toetavad liitunud EL-i iseseisva eetilise järelevalve üksuse loomist, mis oleks kontrollitavatest otsustes sõltumatu. Parlamendis teostab kontrolli praegusel hetkel näiteks parlament ise, kuid sel kujul ei saa järelevalvet kuidagi nimetada sõltumatuks.

«Seega pole deklaratsioon midagi ületamatut ega keerulist; küll aga nõuab see kandidaadilt pühendumust eetilise käitumisega eeskuju näidata,» kommenteeris Paju.

Korruptsioonivaba Eesti (KVE) on mittetulunduslik vabaühendus, mille eesmärk on järjepidev korruptsiooni ennetamine, korruptsioonialase teadlikkuse tõstmine ning korruptsioonitaseme monitoorimine ja analüüs Eesti ühiskonnas. KVE on rahvusvahelise organisatsiooni Transparency International akrediteeritud esindaja Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles