Tallinnas lähevad liinile sinised kvoodibussid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uute busside üleandmine.
Uute busside üleandmine. Foto: Mihkel Mariuu

Hispaaniale CO2 kvoodi müügist laekunud raha eest soetas Eesti 110 liinibussi, millest 10 esimest hakkab juba sel nädalal Tallinnas ringi sõitma.
 

Täna andis maanteeameti peadirektor Tamur Tsäkko Tallinna autobussikoondise (TAK) juhatuse esimehele Enno Tammele pidulikult üle ühe uue Iveco liinibussi võtmed ning kõigi 10 bussi registreerimistunnistused. Tamme sõnul lähevad bussid juba sel nädalal liinile. Kuhu täpselt, see ei ole veel lõplikult otsustatud, kuid osa neist hakkab sõitjaid vedama kindlasti 3., 36. ja 8. liinil. Uued bussid hakkavad tööd tegema vastavalt vajadusele.

TAKi oaskonnajuhataja ning kõigi uute busside vastuvõtja Ulvar Niitsoo ütles enne Iveco bussi rooli istumist Postimehele, et tema ega keegi teine ei ole veel neid sõidukeid linnaliikluses proovinud. Seetõttu oli temalegi kõik täiesti uudne. Pärast umbes kümneminutilist proovisõitu Pärnu maanteel oli ta bussiga igati rahul – pidavat mugav ja kergesti juhitav sõiduriist olema.

Tamme sõnul liiguvad uued bussid edasi ikka diiselmootori jõul, kuid sõidukid vastavad Euroopa Liidu kõigile nõuetele. See tähendab, et bussid saastavad linnaõhku vähem kui vanemad ühissõidukid. Praegu sõidab Tallinnas ringi rohkem kui 350 linnaliinibussi.

Tsäkko ütles, et esimesed 10 uut liinibussi on nüüd kohal ja lähevad kohe ka liinile. Sel aastal jõuab Eesti ja Hispaania vahelise CO2 müügikvoodi lepingu raames soetatud bussidest kohale veel 42. Need hakkavad teenindama Ida-Virumaa inimesi. Järgmisel aastal saabub aga 52 bussi, mis lähevad Harjumaa käsutusse. Kokku soetas Eesti 110 uut Iveco bussi.

Tsäkko mainis, et uued bussid on kütusesäästlikud ning pakuvad mugavuse poolest konkurentsi sõiduautodele. Kõigil neil ühissõidukitel on olemas kliimaseadmed ning varustus liikumispuuetega inimeste teenindamiseks. Tootja on andnud bussidele viieaastase garantii.

Keskkonnaminister Keit Pentus mainis, et Eesti on Hispaaniaga sõlminud kaks kvooditehingut. Neist ühe raames saab Eesti 110 liinibussi ning tänavu sõlmitud teine leping toob Tallinna neljandale trammiliinile vähemalt 15 nüüdisaegset trammi.

Uued liinibussid tarnib Tšehhi firma Irisbus Iveco, kes võitis vastava riigihanke.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles