Kõlvart: me ei leidnud võimalust Umami maja säilitamiseks (9)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Umami restorani endine hoone Kadaka teel.
Umami restorani endine hoone Kadaka teel. Foto: Sander Ilvest

Tallinna linn on otsinud võimalust Kadaka tee 141 asuva Umami maja säilitamiseks, kuid kahjuks seda pole, ütles Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart tänasel pressikonverentsil.

«Praeguses seisus hea lahendus puudub,» ütles Kõlvart. Linnapea osutas, et kunagine suvitusvilla on kena ehitis, ent muinsuskaitseamet ei ole seda pidanud kaitse alla võtmise vääriliseks ei 11 aastat tagasi, kui detailplaneering tehti, ega ka nüüd.

«Oleme mõelnud isegi seda, et maja koost lahti võtta ja teise kohta viia. Meil oli ka valmisolek seda linna poolt rahaliselt toetada, kui oleks mõni huviline, kes tahaks seda teha. Aga tuli välja, et kui me võtaksime selle maja koost lahti, siis tehniliselt oleks võimalik säilitada maksimaalselt kümme protsenti majast. Ainus asi, mida saab praegu garanteerida, on see, et saame säilitada hoone väärtuslikud detailid, et tulevikus oleks võimalik neid kasutada,» lausus Kõlvart.

Kadaka tee 141 asuvas 1920. aastatel ehitatud suvitusvillas asus populaarne restoran Umami. Paraku jäi hoone ette kinnisvaraarendaja plaanidele ning selle asemele kerkib järjekordne kortermaja.

Inimesed koguseid petitsioon.ee keskkonnas allkirju maja säilitamiseks, paraku pole kodanike allkirjadel võimu maja lammutamist takistada. Eesti Muinsuskaitse Selts andis ühe tänavustest Karuteene medalitest just Umami maja lammutajatele. Karuteene medal on seltsi sümboolne häbimärk, mis antakse igal aastal välja isikule või institutsioonile, kes on aasta jooksul meie kultuuripärandit kõige enam kahjustanud.

«Eesti Muinsuskaitse Seltsi asutatud Karuteene Medal on otsustatud määrata isikutele ja organisatsioonidele, kelle tegevus või tegevusetus on põhjustanud olukorra, mille tagajärjel on hävimisohus Kadaka küla viimasel talukohal paiknev ajalooline, rahva südamesse läinud villa, kus veel hiljaaegu tegutses restoran Umami,» seisab seltsi poolt välja antud tunnistusel.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles