Väliskaubanduse minister kavatseb Kanadas rääkida ainult eesti keeles (59)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Väliskaubandus- ja IT-minister Kert Kingo 
Väliskaubandus- ja IT-minister Kert Kingo Foto: Eero Vabamägi

Väliskaubanduse- ja infotehnoloogiaminister Kert Kingo kavatseb oma ametiaja jooksul käia välismaal nii vähe kui võimalik, kuid kui tõesti peab minema, siis räägib ta seal ainult eesti keeles. 

Vastsel väliskaubanduse- ja infotehnoloogiaministril ootab järgmisel kolmapäeval ees reis Kanada pealinna Ottawasse. Seal toimub Kingo sõnul ministrite tasemel kohtumine. «Midagi, mis on seotud avatud riigiga,» ütles ta. 

Suhelda kavatseb ta seal kõigiga eesti keeles. «Suhtlen läbi tõlgi. See on minu jaoks reegel, et eesti keeles räägime. Ma olen selle ära otsustanud. Väga paljud riigid suhtlevadki oma keeles ja see sobib meie erakonna vaadetega, et eesti keeles kõnet pidada,» põhjendas ta. 

Kingo kinnitas, et kuigi ta pole inglise keelt kunagi koolis õppinud, siis tõlgi kasutamine ei tulene tema puudulikust keeleoskusest. «See on minu otsus, ma ei saa öelda, et olen inglise filoloog, aga see on normaalne, et iga inimene räägib oma keeles,» ütles ta.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna liige Kingo plaanib ministrina reisida võimalikult vähe. «Mul on plaanis reisida ainult äärmistel juhtudel ja kui vähegi võimalik, siis delegeerin väliskülastused teistele,» ütles ta. 

Kingo valdab enda sõnul lisaks vene keelt, kuid võib erialase sõnavaraga hätta jääda. «Ei saagi eeldada, et inimene oskab seda. See tuleb ajaga. Meenutame, et endine rahandusminister Toomas Tõniste ei rääkinud üldse ju (inglise keelt - toim), sest seal olid väga spetsiifiilised väljendid,» ütles ta ja lisas, et oskab enda hinnangul inglise keelt Tõnistest paremini.   

Inglise keelt on ta välismaal valmis rääkima ainult väikestes seltskondades ja turismireisidel. «Suhtluse tasandil võib küll, kui on kahepoolne vestlus, aga Eesti ministrid peaksid rääkima välismaal eesti keeles,» rõhutas ta. 

Siiski plaanib ta inglise keele kursustele minna, sest pole seda kunagi õppinud. 

Kommentaarid (59)
Copy
Tagasi üles