Sajad autoostjad jätavad sõiduki oma nimele vormistamata

BNS
Copy
Liikluskindlustus on kohustuslik. Foto on illustreeriv.
Liikluskindlustus on kohustuslik. Foto on illustreeriv. Foto: Eero Vabamägi

Eesti Liikluskindlustuse Fond (LKF) on tänavu saatnud 960 liikluskindlustuse meeldetuletust äsjastele autoomanikele, kes ei ole autot oma nimele vormistanud.

Kui sõiduki omanik ei registreeri autot enda nimele ja eelmine omanik teavitab sõiduki võõrandamisest Maanteeametit, siis sõiduk kustutatakse ajutiselt liiklusregistrist ja liikluskindlustuse leping lõppeb automaatselt.

LKF-i juhatuse liikme Lauri Potsepa sõnul ei peeta tihti auto oma nimele registreerimist oluliseks või soovitakse riigilõivu pealt raha kokku hoida. «Selline kokkuhoid võib väga kulukaks osutuda, sest registreerimata ja liikluskindlustuseta sõiduki juhtimise eest võib politsei teha sõiduki juhile trahvi. Kui liikluskindlustuseta sõidukiga põhjustatakse kahju, maksab kannatanule hüvitise LKF ja nõuab selle kindlustuseta sõiduki omanikult või juhilt tagasi,» ütles Potsepp.

«Kui enda kasutuses olnud liisinguauto ostetakse välja, siis tuleb samuti auto liiklusregistris oma nimele vormistada. Paraku sõidetakse sageli teadmatusest liikluskindlustuseta, sest liikluskindlustus on automaatselt lõppenud,» märkis Potsepp.

«Kolmandik autoomanikest sõlmib kohe kindlustuse pärast meeldetuletuse saamist. Samas auto registreerimise ja liikluskindlustuse olemasolu eest vastutab auto omanik ning ainult LKF-i meeldetuletuse peale ei maksa ka loota,» lisas LKF-i esindaja.

LKF soovitab kontrollida liikluskindlustuse kehtivust. Seda saab teha registrimärgi järgi LKF-i päringu abil www.lkf.ee/kindlustusekehtivus. Kui selgub, et sõiduk on liiklusregistrist ajutiselt kustutatud ja sel ei ole liikluskindlustust, siis sõidukit ei tohi kasutada. Sel juhul tuleb sõiduk esmalt oma nimele vormistada ja siis sõlmida liikluskindlustuse leping. Liikluskindlustuse hindu saab mugavalt võrrelda veebikalkulaatori abil www.lkf.ee/kalkulaator.

LKF on liikluskindlustuse registri pidaja, liikluskindlustuse garantiifond, Eesti rohelise kaardi büroo ja liikluskindlustuse lepinguta sõidukite sundkindlustaja. LKF hüvitab registreerimata, sundkindlustusega ja tuvastamata jäänud sõidukiga tekitatud kahju. Samuti korraldab LKF liikluskindlustuse vaidluste lahendamist liikluskindlustuse lepitusorgani kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles