Parlamendikomisjonid arutavad 5G tehnoloogia peatamise rahvaalgatust (3)

BNS
Copy
Mobiiltelefon
Mobiiltelefon Foto: JOSH EDELSON / AFP

Riigikogus peetakse teisipäeval sotsiaalkomisjoni ja keskkonnakomisjoni istung, millel tuleb arutusele rahvaalgatus 5G tehnoloogia paigaldamise peatamiseks, kuni sõltumatud teadlased on läbi viinud uuringud 5G mõjude kohta ning saavad kinnitada selle ohutust nii inimestele kui ka keskkonnale.

Istungil osalevad Washingtoni ülikooli emeriitprofessor Martin Pall ja Örebro ülikooli onkoloogia ja vähiepidemioloogia professor Lennart Hardell, teatasid rahvaalgatuse korraldajad reedel BNS-ile. Istungit saab jälgida otseülekandena riigikogu veebilehel.

Tehnoloogia arengu tõttu - 2G, 3G, 4G, wifi - viibime igapäevaselt märkimisväärse elektromagnetkiirguse mõjuväljas. Üle 230 teadlase enam kui 40 riigist on väljendanud oma tõsist muret aina suureneva elektromagnetväljadega kokkupuute üle juba enne 5G paigaldamist. Nad viitavad faktile, et elektromagnetväljad mõjutavad elusorganisme enamikest rahvusvahelistest ja riiklikest kiirgusnormidest oluliselt madalamatel tasemetel. Selliste mõjude hulgas on näiteks suurenenud vähirisk, geneetilised ja reproduktiivsüsteemi kahjustused, sh viljatus, õpiraskused ja mäluhäired, neuroloogilised haigused, Alzheimeri tõbi ning negatiivne mõju inimeste üldisele heaolule. Uuringud näitavad, et negatiivsed mõjud ei puuduta üksnes inimesi, vaid ka loomi ja taimi.

5G tehnoloogia kasutuselevõtuga meid igapäevaselt ümbritsev kiirgustase üksnes suureneb ja seda kordades.

5G tehnoloogia paigaldamise peatamine ei ole aktuaalne vaid Eestis. 2017. aastal saatsid 180 teadlast 5G rakendamise vastase pöördumise Euroopa Komisjonile, milles nõuavad ettevaatusprintsiibile tuginedes 5G rakendamise peatamist. Teine rahvusvaheline üleskutse «Peatage 5G Maa peal ja kosmoses» on tänaseks kogunud ligi 100 000 allkirja.

Praeguseks on 5G tehnoloogia paigaldamine peatatud Brüsselis, Rooma 8. linnaosas, neljas Šveitsi kantonis ning Mill Valley linnas Californias USA-s. Austraalia Blue Mountainsi föderaalvalitsus algatas uurimise 5G mõjude kohta. Hollandi valitsus on kutsunud kokku erikomisjoni, kes uuriks 5G võimalikke riske. Tuginedes erinevatele teadlaste uuringutele on leitud, et need annavad küllaldase aluse ettevaatusprintsiibi rakendamiseks ning 5G tehnoloogia paigaldamise peatamiseks ja sõltumatute uuringute läbiviimiseks, selgitamaks välja selle mõjud inimestele ja keskkonnale.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles