Setode asemele tulevad uued kasakad

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Mart Kallas on üks väheseid Petseris, kes kuulab iga päev eestikeelset raadiot. Tema lemmikud on Vikerraadio ja Raadio Elmar. «Aga ega ma ei tahagi enam kuulata, muudkui kaklevad,» lausub Mart veidi nukravõitu häälega, istudes isa ehitatud kodumaja trepil.
Mart Kallas on üks väheseid Petseris, kes kuulab iga päev eestikeelset raadiot. Tema lemmikud on Vikerraadio ja Raadio Elmar. «Aga ega ma ei tahagi enam kuulata, muudkui kaklevad,» lausub Mart veidi nukravõitu häälega, istudes isa ehitatud kodumaja trepil. Foto: Jaanus Piirsalu

Postimees uuris, milline näeb välja elu üle Vene piiri aladel, millest mõned Eesti poliitikud ei taha vähemalt sõnades kuidagi loobuda.

Setode kuulsa kandlemängumeistri Ivan Jürisaare majas Petserimaal kunagises setode külas Olohkuvas (venepäraselt Olohhovo) elab Lõuna-Venemaalt pärit Timofei Bondar. See iseloomustab hästi sõdadevahelisel ajal Eestile kuulunud Petserimaa rahvastiku kiiret muutumist: venelastest ja setudest põliselanike asemele tuleb üha rohkem uusasukaid linnadest ja mujalt Venemaalt.

Pihkvast Luhamaa piiripunkti viiva maantee ääres kõrvuti asuvates Olohkuva ja Radaja (Sigovo) külas elasid veel 20 aastat tagasi setod nagu paljudes ümbruskonna külades. Praegu ei ela Olohkuvas ja Radajal alaliselt ühtegi setot ega ka venelast, kes oleks seal sündinud. Ümbruskonna küladeski leiab vaid mõne üksiku, kes elab oma vanaisade maal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles