Põlluaas: Nuti lahkumine on kaotus kogu Eestile (1)

Postimees
Copy
Henn Põlluaas
Henn Põlluaas Foto: Mihkel Maripuu

Uudis riigikogu liikme Mart Nuti lahkumisest on enam kui ootamatu, kirjutab riigikogu esimees Henn Põlluaas (EKRE).

Mart Nutt kuulus alates Eesti taasiseseisvumisest kõikidesse riigikogu koosseisudesse. «Olles riigikogu tegevliikmetest kõige pikema staažiga, oli Mart tõeline raudvara, kelle kogemused ja suurepärased teadmised kujutasid endast justkui Eesti poliitika elavat jätkuvust vabariigi taasiseseisvumise aegadest peale,» kirjutab Põlluaas.

Põlluaasa sõnul oli Mart Nutt paljudele kolleegidele autoriteediks, temaga arvestati ja teda austati, ja mitte ainult tema koduerakonnas - läbi aastate oli ta väga paljude erinevate poliitiliste protsesside osaline ja tunnistaja.

«Mart seisis Eesti demokraatia eest väärika rahvuskonservatiivina ning jagas kõigiga oma laialdasi teadmisi ajaloost, seadustest, õigusloomest, kodanike vabadustest ja kohustustest, rahvusvahelistest suhetest ja paljust muust. Eelmises riigikogu koosseisu olime Mardiga mõlemad riigikogu väliskomisjonis ja saan ainult tunnustada tema välispoliitikaalaseid teadmisi,» kirjutab Põlluaas.

«Väljaspool tööd oli Mart tore, lõbus ja ääretult intelligentne seltsiline, kellega oli alati huvitav vestelda,» jätkab ta. «Kuigi riigikogus kohtusin temaga iga päev, rääkisin temaga pikemalt viimati Patarei vangla muuseumiala avamisel. Ta meenutas põnevaid taasiseseisvumise aegu ja meie riigi ülesehitamist, kui kõike tehti pea põlve otsast. Puudus ju kõigil vastsetel riigimeestel kogemus ja kindel teadmine kuidas üks iseseisev ja demokraatlik rahvusriik õiesti toimima peaks. Mart puudutas seal mitmeid väga olulisi, kuid üldsusele seni teadmata seiku. Muuhulgas ka meie survestamist, kasvõi Max van der Stoeli poolt, et me loobuksime oma keele- ja kodakondsuspoliitika põhimõtetest, mille üheks alusepanijaks oli just Mart Nutt. Sain aru, et tal oli kavas kõik need mälestused ühel heal päeval kirja panna...» 

«Avaldan südamest kaastunnet Mart Nuti perele, sugulastele, sõpradele ja kolleegidele. Eesti vabariigi riigikogu jääb teda alati mäletama kui suurepärast inimest, head kolleegi ja omanäolist poliitikut. Mart Nuti lahkumine on kaotus kogu Eestile.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles