«Otse Postimehest»: Kaja Kallas räägib Mart Helme umbusaldamisest (22)

Elo Mõttus-Leppik
Copy

Reformierakonna juht Kaja Kallas rääkis Postimehe stuudios täna plaanitavast Mart Helme umbusaldamisest. Saatejuhiks on Elo Mõttus-Leppik.

Kaja Kallas märkis täna välja saadetud pressiteates, et Reformierakond annab tänase riigikogu täiskogu istungi alguses menetlusse siseminister Mart Helme vastase umbusaldusavalduse, mille toetuseks on allkirja andnud kõik reformierakondlased, sotsiaaldemokraadid ja fraktsioonitu Raimond Kaljulaid. 

«Umbusaldusdusavaldusel on praegu 45 allkirja – Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku erakonna saadikute ning Raimond Kaljulaidi omad. Suhtleme endiselt ka koalitsiooni esindajatega, et ka sealt toetust juurde saada,» ütles Kallas.

Reformierakonna fraktsioon lisas umbusaldusavalduse teksti ka agitatsioonikeelu rikkumise. «Politsei algatas Mart ja Martin Helme suhtes menetluse karistusseaduse paragrahv 168 rikkumise eest ja tegi juba ettekirjutuse raadiosaade, kus keelatud agitatsiooni tehti, maha võtta. Mart Helme poolt on rikkumine seda tõsisem, et siseministrina peab teda nüüd kontrollima tema enda haldusalas olev asutus. Sellest hoolimata pole siseminister toime pandud rikkumist kuidagi kahetsenud,» ütles Kaja Kallas.

«Ministri vastu, kes seadustesse ja eetikasse nii hoolimatult suhtub, ei saa Eesti riigil olla mingit usaldust ja tegelikult peaks ta ise tagasi astuma. Kuna Mart Helme seda aga ei tee, soovime talle umbusaldust avaldada,» lõpetas Kallas.

Põhiseaduse kohaselt võib riigikogu avaldada ministrile umbusaldust otsusega, mille poolt hääletab riigikogu koosseisu enamus ehk vähemalt 51 saadikut. 

Tänane hääletamine pole kindel

Kaja Kallas kinnitas Postimehe otsestuudios, et tänase riigikogu täiskogu istungi alguses esitab Reformierakond menetlusse siseminister Mart Helme umbusaldamise avalduse. Kuigi tavaliselt pannakse umbusaldamine hääletusele avalduse esitamise päeval, siis Kallas ei osanud öelda, kas nii toimitakse ka täna.

Kallas selgitas, et umbusaldamise avalduses on välja toodud tunnistajate ähvardamine, valge ülemvõimu käemärkide näitamine, valimistele õhutamise agitatsioon ning teadlaste solvamine seoses rahastuse vähendamisega. Tema sõnul oleks Eesti varasemas poliitilises praktikas umbusaldamine toimunud juba varem, iga mainitud teo puhul, kuid nüüd on rikkumisi kogunenud juba terve nimekiri.

«Oleme pidanud seda nimekirja pidevalt täiendama,» ütles ta ja lisas, et möödunud nädalal tuli selliseid tegusid veel juurde, aga allkirjad olid juba avaldusel all.

Kuigi valitsuskoalitsiooni senist ühtsust arvestades kukub tõenäoliselt umbusaldamine läbi, on Kaja Kallase arvates põhiküsimuseks see, kas koalitsiooni liikmed hääletavad ühiselt umbusaldamise vastu, või kõnnivad mõned liikmed saalist välja ja ei osale hääletusel. See oleks tema sõnul ka juba umbusaldamise ilming.

«Nii Keskerakonna kui Isamaa liikmete hulgas on neid, kes ütlevad, et neil on väga raske Mart Helmet toetada. Mainekahju on olnud nii suur,» ütles ta ja selgitas, et isegi Mart Luik ütles televisioonis välja, et mainekahju on olnud ulatuslik.

Kallas möönis, et juhul kui koalitsioonipartneritele on selgeks tehtud, et umbusaldamise poolt hääletamine tähendaks justkui koalitsiooni lõhkumist, siis ei soovi tõenäoliselt keegi neist hääletada.

Reformierakond plaanib endiselt valitsust moodustada

Küsimusele, kas Kaja Kallas hingab eelarveaukude ilmsiks tulekul kergemalt, kuna ei pea ise nendega tegelema, vastas ta, et eelarve olukord ei ole niikuinii tekkinud Reformierakonna sammude tulemusena.

«Eelarveaugud on tekkinud, kuna Ratase valitsuse ajal on kulutatud üle oma võimete. On hea, et nad peavad seda nüüd ise klaarima,» ütles ta.

Sellegipoolest kinnitas Kallas, et kui Jüri Ratas tuleks talle koalitsiooni pakkuma, siis ta ei Ratasele ei ütleks.

«Loomulikult meie eesmärk on see valitsus moodustada. Loomulikult ma Jüri Ratasele ütleksin jaa, et see valitsus moodustada,» sõnas ta. Kallase sõnul suhtleb nii tema kui ka teised Reformierakonna liikmed teiste erakondade ja Keskerakonnaga, et oleks võimalik see valitsus moodustada.

Küsimusele, kas kuulujutud sellest, et Andrus Ansip on pakkunud Jüri Ratasele juba eurovoliniku kohta, vastas Kallas, et Ansip ei saa seda kohta pakkuda.

«Voliniku koht pole midagi, mida saaks pärandada,» ütles ta ja lisas, et selle otsustab valitsuskoalitsioon.

«Kui me moodustaksime valitsuse, siis me saaksime sel teemal rääkida,» sõnas Kallas.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles