Piret Hirv: teadusrahade mittetõstmine Eestis on kui püksipissimine (5)

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Teaduslabor. Pilt on illustratiivne.
Teaduslabor. Pilt on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema

Sel nädalal USA Philadelphias toimunud esinduslikul rahvusvahelisel biotehnoloogia messil koos üheksa Eesti firma esindajatega osalenud Teaduspark Tehnopol Health (tervishoiu) klastri juht Piret Hirv ütles, et omavahelistes vestlustes Eesti biotehnoloogia ärimeestega võrreldi Eesti valitsuse hiljutist otsust teadusele suuremaid summasid mitte eraldada püksi pissimisega.

«Eriti biotehnoloogia valdkonnas on teaduse rahastamine ikka väga oluline, selleks et uusi lahendusi peale tuleks ja oleks uusi inimesi, kes teeksid uusi lahendusi,» rääkis Hirv. «Meil siin üks ettevõtja võrdles praegust olukorda teadusrahade mitte tõstmisega, et see on nagu endale püksi pissimine. Et alguses on mõnus soe, ülikoolidest tulevad töötajad firmadesse. Aga varsti hakkab halb ja külm – ei tule enam uusi töötajaid peale ja uusi lahendusi ei ole. Ma arvan, et me oleme liikumas varsti sellesse märga ja külma faasi, kus ei ole nii mugav olla.»

Hirve sõnul võib Eesti uus väliskaubandus- ja IT-minister Kert Kingo küll pidada olulisemaks koduste asjade korras hoidmist – see on ka tähtis - mitte välismaal Eesti ja ta firmade esindamist. Kuid ilma tugeva riigi poolse esindatuseta rahvusvaheliselt on selles kiiresti arenevas majandussektoris rahvusvahelisel keeruline asju ajada, ehkki Eesti firmad valitsuse esindajate koju jäämise plaanidele vaatamata seda ise agaralt teevad.

Hirv loodab, et Eesti pääsemine ÜRO Julgeolekunõukokku aitab tuua uut tähelepanu ka meie firmadele. Muuhulgas näiteks Aafrikas, kus Eesti IT-ettevõtetel on juba ridamisi partnereid. Seega, Musta mandrit ei peaks vaatlema, nagu Eestis vahel tehakse, sealt Euroopale lähtuvate ohtude, vaid võimaluste paigana. Mida Eesti äriringkonnad juba teevad.

Pikemalt kuula Piret Hirve intervjuud KUKU raadio saatele «Neeme Raud. Siin» SIIT.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles