Märjamaa tüdruk ohjeldab Aafrikas Mali mässulisi (3)

Postimees
Copy
Gaili Kiis on juba kaks kuud viibinud kaugel Aafrikas, kus osaleb kaitseväe missioonil.
Gaili Kiis on juba kaks kuud viibinud kaugel Aafrikas, kus osaleb kaitseväe missioonil. Foto: Erakogu

Märjamaalt pärit tütarlaps Gaili Kiis on juba kaks kuud viibinud kaugel Aafrikas, kus osaleb kaitseväe missioonil, et ohjeldada mässulisi Malis. Tegemist on mässutõrjeoperatsiooniga Barkhane, mille eesmärk on toetada võitlust islamiäärmuslaste vastu, kirjutab Raplamaa Sõnumid.

Eestist on Malis ühe rühma jagu sõdureid (pisut üle neljakümne) ning Gaili Kiis on nendest ainuke naine.

Raplamaa Sõnumitel õnnestus Kiisiga vestelda Skype'i vahendusel ülemöödunud laupäeval, 1. juunil. Eestis on kell 16 ning Malis 13. Kiisi rühm on parajasti tulnud tagasi patrullist ning ollakse puhkepausil. Internetiühendus Aafrikaga on kohati lünklik, kuid jutud saab räägitud.

Kiis rääkis, et on unistanud kaitseväes teenimisest juba seitsmendast klassist saati. 2016. aasta kevadel lõpetas ta Märjamaa gümnaasiumi ning alustas kohe samal aastal ajateenistust Tapal. Pärast selle lõppemist oli silme ees vaid üks siht – hakata elukutseliseks sõduriks Scoutspataljonis. Nüüd on ta seal teeninud kaks aastat. Aprilli alguses alustas ta oma esimest välismissiooni Malis.

Kui kaua oled sa Malis olnud?

Praeguseks kaks kuud järjest, 3. aprillil sõitsin. Poole missiooni ajast olen juba ära olnud. Kaks kuud on veel ees.

Mis sinu ülesanded seal kohapeal on?

Minu rühma ülesanne on baasi julgeoleku tagamine. Me mehitame poste ja pääslaid. Täidame kiirreageerimisülesandeid ja vahel käime Gao linnas patrullimas.

Kui suur on eestlaste kontingent?

Meid on pisut üle neljakümne.

Loe intervjuud pikemalt Raplamaa Sõnumitest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles