Helme tahab politsei ja päästjate palgatõusuks ERRi osaliselt erastada (41)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Eesti Rahvusringhääling. 
Eesti Rahvusringhääling. Foto: Toomas Huik

Siseminister Mart Helme ütles pühapäeval Tallinna Televisioonile antud intervjuus, et ERRi osalise erastamise ning uue maja ehitamisest loobumise teel saaks raha politseinike ja päästjate palgatõusuks. ERRi juhatuse esimees peab plaani ebaratsionaalseks. 

Et vältida uue telemaja ehitamist 60 miljoni eest võiks Helme sõnul tõmmata koomale kogu ERRi ning vaadata ümber olemasolevate hoonete vajadused: erastada Raadio Tallinna, Raadio 2, ETV2, ETV+ ja jätta ainult Vikerraadio, Klassikaraadio ja ETV.

ERRi juhatuse esimehe Erik Roose sõnul on kogu idee pehmelt öeldes ebaratsionaalne.

«Maailmas saab kõike kokku tõmmata, aga ma julgen väita, et ERR täidab endale kehtivat seadust. Meile kehtib rahvusringhäälingu seadus, mis ütleb, mida ERR peab tegema ja kuidas teeb: seaduse järgi on meile pandud kohustus programme selles mahus teha ning kui seda mahtu vähendada, siis peaks seda seadust muutma. Kui mõni era- või ametiisik arvab, et tegelikult võiks midagi muud teha, siis seadus on meile kõigile täitmiseks,» kommenteeris Roose.

Samuti jääb Roosele ähmaseks erastamise subjekt. «Mis siis on see, mida erastatakse? Raadio Tallinnal on üks uudiste ja muusikaprogramm ühe töötajaga ja selle eest siis maksab maksumaksja ühe töötaja palgaraha. Kui erastamine toimub, siis müüakse rahavoogu, aga rahavoog tuleb meil maksumaksjalt ja riigilt. Reklaam ei müü, reklaamiturule meid keegi ei oota ja ka see raha läheb juba suures mahus sõpradele Ameerikasse,» ei mõistnud Roose ettepaneku sisu.

Siseminister Helme tõi välja võrdlusarvu, et kui uue tele-raadiomaja ehitamine maksaks umbes 60 miljonit, siis vana remontimine ainult seitse. Selle rahaga, umbes 14 miljoni euroga aastas, saaks aga Helme sõnul tõsta politseinike ja päästjate palku.

ERRi juhatuse esimehe Erik Roose sõnul on see number täiesti irratsionaalne ning kui vana telemaja oleks võimalik remontida vaid seitsme miljoni euroga, ootaks Roose pakkujat kohe lepingut allkirjastama. Roose sõnul ehitati telekompleks ajal, kui pool tsementi varastati ära ning maja püsib praegu koos vaid liiva ja vee najal. Samuti pole juhatuse esimehe sõnul säilinud ühegi infrastruktuuri kohta praktiliselt mingeid dokumente. «Me ei tea, kus on juhtmed, kus on trassid. Kui midagi juhtub, siis pole seda võimalik üldse remontida. Kogu see jutt ei kannata kriitikat, kuid kui keegi eraisik on nõus selle seitsme miljoniga korda tegema, siis soovin jõudu ja ootan teda homme lepingut sõlmima,» ütles Roose.

Samuti on vana kompleks üle kahe korra suurem, kui ERRil vaja on. «Miks me peame tegema korda ühe väga väga suure maja, kui meil tegelikult on vaja uut ökonoomset poole väiksemat kompleksi,» lisas ERRi juhatuse esimees siseministri plaane kommenteerides.

Kommentaarid (41)
Copy
Tagasi üles