Väikelinna koolis levib enesevigastamise laine

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Illustratsioon: Artur Kuus
Illustratsioon: Artur Kuus

Üha enam 12–14-aastaseid tüdrukuid satub salajastesse sotsiaalmeediagruppidesse, mille liikmeid seob huvi enda lõikumise vastu.

Vaid mõne kuu jooksul on ühes Eesti väikelinnas haiglasse sattunud kolm sama klassi tüdrukut, kes olid end tahtlikult vigastanud. Postimehele teadaolevalt kuuluvad nad kõik kinnisesse Facebooki gruppi, kus noored üle kogu Eesti neil teemadel arutavad ja kogemusi jagavad.

Sellied grupid erinevad üle kogu maailma levinud niinimetatud enesetapumängudest nagu «​Momo» või «Sinivaal» – kellelgi ei kästa otseselt midagi teha, kambavaim tekib pigem orgaaniliselt.

Paljusid grupiliikmeid ühendab ka see, et nad on varem juba mõnes psühhiaatriakeskuses omavahel tutvunud. Mõnes laste ja noorte vaimse tervisega tegelevas keskuses on lausa teada, et leidub noori, keda ei saa samasse osakonda või isegi samasse keskusse kokku panna.

Salajastes sotsiaalmeediagruppides on aga võimalik infot vahetada kas või ööpäev läbi. Asjaga kursis oleva inimese kirjelduse kohaselt käib grupis sõbrannade vahel suhtlus järgmiselt: «Teeme kõik koos samal ajal, siis saame koos haiglas olla!» või siis «Lähme seekord Tartusse või Viljandisse (keskusesse – toim)!».

Copy
Tagasi üles