Helsingist algava ESTO avab Eesti president Kersti Kaljulaid

ESTO 2019
Copy
Tallinnas, 24.02.2019
Eesti Vabariik 101. Presidendi vastuvõtt Estonias. Vabariigi President Kersti Kaljulaid ja härra Georgi-Rene Maksimovski
Foto: Madis Sinivee/Postimees
Tallinnas, 24.02.2019 Eesti Vabariik 101. Presidendi vastuvõtt Estonias. Vabariigi President Kersti Kaljulaid ja härra Georgi-Rene Maksimovski Foto: Madis Sinivee/Postimees Foto: Madis Sinivee / PM/Scanpix Baltics

Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid osaleb XII üleilmsete eesti kultuuripäevade avatseremoonial Helsingis ning peab Senati väljakul toimuval kontserdil ka kõne. ESTO 2019 algab reedel, 28. juunil.

Esmakordselt ESTO-de ajaloos algab XII üleilmne eesti kultuurifestival Soomest ja Helsingis korraldavad avasündmusi soome-eestlased.

ESTO traditsiooniline avajumalateenistus toimub Helsingi toomkirikus. Teenivad EELK peapiiskop Urmas Viilma (Ameerika, Kanada, Austraalia diasporaa) ja Lääne piirkonna piiskop Tiit Salumäe (Venemaa ja Euroopa diasporaa).

Teenistusele järgneb suur rahvapidu otse kiriku kõrval Senati väljakul. ESTO 2019 avakontserdil «Aegade sild» kõlavad laulupidudelt armsaks saanud laulud ja tantsitakse rahvatantse.

Väljakul toimub ka suur käsitöölaat. ESTO 2019 avapidu peetakse valgel laeval teel Tallinnasse.​​

ESTO 2019 peakomitee esinaise Sirle Söödi sõnul Soome ainuõige alguspunkt. «Praegu on just Soomes eestlastel suurim kogukond, sest alaliselt elab riigis enam kui 60 000 eestlast. Seega tähendavad eestlust hoidvad kultuuripäevad jätkuvalt oma identiteedi teadvustamist ning pidevat arengut ja liikumist tuleviku suunas, rõhutades eestlust kui tervikut. Enam ei ole kodu- ja ulgueestlasi, oleme kõik eestlased, globaalsed eestlased,» rõhutas Sööt.

EV100 juubeliprogrammi kuuluva festivali ESTO 2019 teema on «Meie tulevik» ning sündmuste fookuses on noored. Sümboleid, olnut ja olevat tulevikuks lõimiv programm pakub arutelusid, uusi kontakte, mõtlemisainet, äratundmisrõõmu ja meelelahutust kõigile huvilistele. Nädalane festival leiab aset järjest kahes riigis – Soomes ja Eestis ning kolmes linnas – Helsingis, Tartus ja Tallinnas. ESTO 2019 toimub 27. juunist 3. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles