Taani ja Eesti ajaloo uurimise ühisprojekt õnnistatakse sisse spetsiaalse Dannebrogi õllega (1)

Postimees
Copy
Foto: Pm

Tema Majesteet Taani kuninganna Margarethe II avab Kiek in de Kökis näituse «Dannebrog ja Eesti», samas saab ka alguse Taani-Eesti ajaloo uurimisprojekt, mida toetab Carlsbergi Fond ja milel auks on pruulitud eriline Dannebrogi õlu.

Näitus kirjeldab Taani-aegse Eesti ajalugu alates Lindanise  lahingust 1219. aastal, mil legendi järgi langes taevast Dannebrog, läbi aastate 1219-1346, kui Taani kuningad Eestis valitsesid. Lisaks näeb, kuidas Dannebrogi kujundit on kasutatud sümbolina nii Taanis kui ka Eestis. Valdemaride ajast kuni tänapäevani on Dannebrog ja kolm lõvi olnud Taani tunnusmärgid, need on kasutusel mõlemal maal ning ühendavad kahte rahvast.

Tähtsa päeva auks pruulis Carlsbergi Laboratoorium koostöös Saku Õlletehase ja Carlsbergi linnakus Valbys asuva Jacobseni pruulikojaga eriõlle. Piiratud koguses valmistatud ühispruuli «Dannebrogi pruul 1219-2019» pakutakse külalistele näituse avamisel.

Tuleval aastal 200-aastast sünnipäeva tähistava Saku Õlletehase peaõllemeister Tarmo Tappo valis eripruuli tarbeks kohalike toorainetena mee ja kasemahla, lisades maitsenoodina muraka. Õllele tooni andvad punased linnased ja maitsenüansse toonitava humala valis Jacobseni pruulikoja pruulimeister Morten Ibsen. Jacobsen on Carlsbergi eriõllede pruulikoda, mis asub Kopenhaagenis Valbys paikenvas ajaloolises hoones, kus J. C. Jacobsen alustas 1847. aastal Carlsbergi õlle pruulimist.

Õlle pruulis Carlsbergi Laboratooriumi õllemeister Erik Lund. Tema sõnul on Dannebrogi eripruulil ilus punane värv, mille saab ainult punaseid linnaseid kasutades. Maitse on puuviljane punaste marjade tooniga, mida täiendab kerge hapukus murakatest ja meeldivalt humalane järelmaitse.

«On rõõmustav, et Carlsbergi Fond alustab uurimisprojektiga, kus kaks stipendiaati – üks Eestist ja üks Taanist – uurivad koos kahe järgneva aasta jooksul Taani ja Eesti ühist ajalugu kahes muuseumis, Frederiksborgis asuvas Taani rahvusliku ajaloo muuseumis ja Tallinna Linnamuuseumis, mis on praegu avatava näituse taga,» lausus professor Flemming Besenbacher. 

Aastapäevade puhul toetab Carlsbergi Fond uurimisprojekti kahe järeldoktori stipendiumiga, mille raames üks stipendiaat Eestist ja üks Taanist uurivad koos kahe järgneva aasta jooksul Taani ja Eesti ühist ajalugu. Projekt sai nimeks «HM Queen Margrethe II’s Distinguished Research Project on the Danish-Estonian Common History» ning kahele teadlasele annab stipendiumid näituse avamisel ametlikult üle Taani kuninganna. Frederiksborgi Taani rahvusliku ajaloo muuseum ja Tallinna Linnamuuseum majutavad uurimisprojekti ning kaks muuseumit sõlmivad sel päeval ka koostöölepingu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles