Taani Margrethe II äratas punavalge lipu legendi ellu (2)

Siim Kams
Copy
Eesti kingitud Taani lipu esitlemine Taani Kuninga aias.
Eesti kingitud Taani lipu esitlemine Taani Kuninga aias. Foto: Mihkel Maripuu

Juba enne, kui Taani kuninganna Margrethe II kuninglikult jahilt Dannebrog Eesti pinnale astus, oli Lennusadama kaldal tunda ootusärevust. Vaikne jutuvada ning lipupostide vastu kõlksuvate nööride heli kõlasid justkui trummipõrin.

Kuninglik jaht Dannebrog õõtsus vaikselt ning kuningannat tervitama tulnud taanlaste ja eestlaste nägudelt võis välja lugeda ootusärevust ning elevust. Enne kui kuninganna tervitustseremoonia alguse sai, oli kuulda vaikseid küsimisi, millal küll lipud langevad. Nimelt oli Taani saadik Eestis Kristina Miskowiak Beckvard reedel vihjanud, et kuninganna saabudes tuleks aeg-ajalt silmas pidada taevast, sest iidne taevast lipu langemise legend võib korduda. Legendist rääkides viitas saadik 800 aastat tagasi toimunud Lindanise lahingule Tallinnas, kus Taani kuningas Valdemar II oma vägedega eestlaste vastu võidu sai, kuna taevast langes Taani lipp, punavalge Dannebrog, ja andis taanlastele jõudu lahingu võitmiseks.

Vaikne lennukimootori põrin oli märkamatu taustamüra ning keegi sellele kuigi palju tähelepanu ei pööranud, kui äkki läbi paksude pilvede sööstis välja Eesti lipu värvides langevarjuga eriüksuslane, kelle sappa oli seotud veel teine Eesti lipp.

Mõni minut hiljem järgnes ka Taani lipp. Ja just nagu vana lahingut kujutaval Lorentzeni kuulsal maalil «Taani lipu legend», langes punavalge lipp läbi paksude pilvede.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles