Keskerakonda varjatult rahastanud Hillar Teder pääses kriminaalasjast oportuniteediga (9)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Hillar Teder Harju maakohtus.
Hillar Teder Harju maakohtus. Foto: Erik Tikan

Harju maakohus rahuldas täna prokuratuuri taotluse ja lõpetas Keskerakonda varjatult rahastanud ärimees Hillar Tederi kriminaalasja oportuniteediga.

Teder peab tasuma kriminaalmenetluse lõpetamise eest riigi tuludesse sunniraha 200 000 eurot.

Ühtlasi otsustas kohus eraldada vajatud annetuse vastuvõtmises süüdistatava Keskerakonnaga seotud episoodid muust kriminaalasjast.

Teder tunnistas täna Harju maakohtus, et 2014. aastal rahastas ta varjatult Keskerakonda, et saada endale linnavalitsuselt soodsat otsust. Teder soovis 2015. aastal Kadriorus Tallinnaga vahetada maad, millele vastutasuks pakkus ta 275 000 euro suurust laenu. 

Teder lubas anda laenu Paavo Pettai firmale Midfield, et sellega saaks tasuda Keskerakonna reklaamiarveid. Kohtus ütles Teder vastuseks prokurörile, et mõistis 2015. aasta 19. jaanuaril toimunud kohtumisel Tallinna linnapea Edgar Savisaarega, et temalt küsitakse altkäemaksu. Kui temalt küsiti, kas siis lepiti altkäemaksu tingimused kokku, siis Teder tunnistas seda. «Nii tuleb välja jah, ja seda tuleb kahetseda.»

«Minu lubadus oli anda Paavo Pettaile laenu, et ta saaks tasuda Keskerakonna reklaamiarveid. Teine pool oli maadevahetuse menetluse käimalükkamine Tallinna linnavalitsuses,» rääkis Teder kohtus. Tederi sõnul ootas ta selle menetlemist, kuid talle tuli eitav vastus.

«Võib-olla praegu on, aga tol ajal polnud teistega pointi rääkida, siis oli vaja, et keegi need linnapea juurde viiks. Kallol oli lihtsam seda viia Savisaare juurde kui minul.»

Tederi sõnul rääkis laenust tema. Selleks, et maadevahetuse protsess käima lükata, soovitas paberid linnavalitsusse tuua toonane Keskerakonna finantsdirektor Kalev Kallo. «Ega ma rohkem Kalloga pärast seda, kui linnavalitsusse avalduse viisin, ei rääkinudki. Kui palju see Savisaarega oli kokku lepitud, seda ei tea. Aga ettepanek see avaldus tuua, tuli temalt (Kallolt - toim.). Ta teadis, et see oli minu soov,» rääkis Teder.

Teder kinnitas, et koostas avalduse ise, leppis kohtumise linnavalitsuses kokku ise ja viis selle avalduse ise ka ära. Tederi sõnul polnud selle avalduse koostamisega Kalev Kallo otseselt seotud. Samas ütles Teder, et väidetavalt oli Kallo talle maininud, et on teemat arutanud kahe abilinnapeaga.

Tederi sõnul polnud Retail Real Estate'i ja Midfieldi vahel sõlmitud laenuleping fiktiivne ning see raha ei pidanud jääma ei Midfiledile ega Keskerakonnale, vaid oli kokku lepitud, et Paavo Pettai maksab selle raha tagasi siis, kui saab Keskerakonnalt raha.

Kui Tederilt küsiti, miks sammus ta avaldusega otse linnapea juurde, ütles mees, et polnud muud varianti. «Võib-olla praegu on, aga tol ajal polnud teistega pointi rääkida, siis oli vaja, et keegi need linnapea juurde viiks. Kallol oli lihtsam seda viia Savisaare juurde kui minul.»

Lähtuvalt Tederi tänasest tunnistusest taotles prokuratuur nii Kalev Kallo kui ka Tederi süüdistuse muutmist. Ühtlasi taotles prokuratuur Tederi suhtes kriminaalmenetluse lõpetamist oportuniteediga.

Mullu detsembri lõpus tegi riigikohus otsuse, millega Edgar Savisaar vabastati tema tervisliku seisundi tõttu kohtu alt. 

Savisaarele altkäemaksu andmises süüdistab riigiprokuratuur ettevõtjaid Aivar Tuulbergi, Alexander Kofkinit, Hillar Tederit ja Vello Kunmanit. Tallinna linnavolikogu endist esimeest Kalev Kallot süüdistab prokuratuur kaasaaitamises altkäemaksu andmisele ja võtmisele ning Savisaarele altkäemaksu vahendamises süüdistati ekspoliitik Villu Reiljani. Reiljan tunnistas teo üles ja sõlmis prokuratuuriga kokkuleppe.

Oportuniteet

Kriminaalmenetluse lõpetamine süüdistatava ja prokuröri kokkuleppena avaliku menetlushuvi puudumise korral ja kui süü ei ole suur. Süüdistatav ei pea sel juhul end süüdi tunnistama, kuid oportuniteediga lõpetamine eeldab, et ta on teo siiski toime pannud. Karistusregistrisse aga märget ei lähe. Süüdistatav peab sel juhul heastama kuriteoga tekitatud kahju, tasuma kriminaalmenetluse kulud ning maksma kindla summa riigituludesse või sihtotstarbeliseks kasutamiseks üldsuse huvides. Oportuniteediga saab lõpetada teise astme kuritegu.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles