PPA peadirektor nõuab oma magistritöö ülevaatamist (22)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Elmar Vaher.
Elmar Vaher. Foto: Saarte Hääl

Tallinna Ülikool (TLÜ) kutsub Elmar Vaheri magistritöö asjus kokku akadeemilise komisjoni. Vaher kaitses magistritööd 2016. jaanuaris. 

Tallinna Ülikoolile laekus täna politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaheri taotlus sooviga kontrollida oma magistritöö «Ohutõrje õiguslik regulatsioon põhiseaduslikku korda ähvardada ohu korral» vastavust akadeemilistele nõuetele. 

Taotlusest lähtuvalt kutsub TLÜ kokku akadeemilise komisjoni. Komisjon koguneb kolme nädala jooksul. Enne akadeemilise komisjoni kogunemist Tallinna Ülikool kommentaare ei jaga. 

Tegemist on Elmar Vaheri ennetava sammuga plagiaadikahtluse hajutamiseks. PPA kommunikatsioonijuht Kristi Ruul selgitas Postimehele, et homses Eesti Ekspressis ilmub artikkel PPA peadirektori lõputööst. Millest täpsemalt artikkel räägib, ei osanud PPA esindaja enne selle ilmumist öelda. 

Vaheri kinnitusel ei ole tema magistritöö plagiaat

Vaher kinnitas, et tema magistritöö ei ole plagiaat ning ta ei ole teadlikult ühelegi arvukatest allikatest viitamata jätnud. «Olen viimase pooleteise kuu vältel kuulnud jutte justkui minu magistritöö oleks plagiaat. See ei vasta tõele. Tegin oma magistritöö pühendumisega ja heas usus,» teatas Vaher Postimehele.

«Kirjutasin oma magistritöö põhiseaduslikku korda ohustava olukorra tõrjumisest 2011. aastal jõustunud korrakaitseseaduse valguses. Tegelesin oma töö kirjutamisega terve aasta peamiselt nädalavahetustel ja viitasin enam kui 80 allikale, läbi töötasin muidugi palju rohkem materjale. Kvaliteedikontroll oli minu jaoks juhendaja, Tallinna Ülikooli õigusteaduse dotsent Ilmar Selge, kellega arutasime läbi nii töö suunad kui ka erinevad allikad. Teadlikult ei ole ma ühelegi allikale viitamata jätnud,» selgitas Vaher.

Vaher sõnas, et ta pöördus Tallinna Ülikooli poole hinnangu saamiseks, kas tema magistritöö vastab kõigile akadeemilistele nõudmistele.

«Magistritöö teemani jõudsin muutunud ohutunnetusest nii Eestis kui ka Euroopas laiemalt: terrorirünnakud, kaitsepolitseiametnik Eston Kohveri juhtum, Ukraina sõda. Need sündmused tekitasid ka politseis küsimusi korrakaitseseaduse antud võimalustest riigi põhiseadusliku korra kaitsmisel,» vastas Vaher, kuidas ta töö teemani jõudis.

Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher sai 2016. aasta jaanuari lõpus Tallinna Ülikoolis õigusteaduse magistrikraadi.

Vaher kirjutas oma magistritöö teemal «Ohutõrje õiguslik regulatsioon põhiseaduslikku korda ähvardava ohu korral» ning kaitses selle 27. jaanuaril hindele A. Õigusteaduse magistrikraad omistati talle järgmisel päeval. 

Vaher on olnud PPA peadirektor 2013. aasta kevadest.  

Magistrikraadi või sellega võrdsustatud kvalifikatsiooni nõuab politsei- ja piirivalveameti peadirektorilt siseministri määrus, kus on kirjas politseiametniku ja ameti struktuuriüksuse juhi kutsesobivusnõuded, nende kontrollimise tingimused ja kord. Rakendussätte kohaselt ei kehti nõue siiski neile politseijuhtidele, kes on ametisse nimetatud enne 2015. aastat.

Magistritööga on võimalik tutvuda SIIN

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles