Eesti laste leiutis võimaldab mõõta organismi rõõmutaset

Postimees
Copy
Rõõmumeeter.
Rõõmumeeter. Foto: Eleonora ja Gustav

Homme avatakse Lottemaal Eesti esimene rõõmumeeter – Eesti laste leiutis, mis lubab mõõta iga inimese, nii lapse kui ka täiskasvanu rõõmu taset. SEB ja Lottemaa leiutamisvõistluse võidutöö eesmärk on autorite Eleonora (viieaastane) ja Gustavi (kolmeaastane) sõnul hoida ülitähtsat rõõmutaset organismis kontrolli all.

Rõõmumeeter osutus nii vanemate kui ka laste lemmikleiutiseks kuue finalisti ja rohkem kui 140 Suur Leiutamisvõistlus 2019 laekunud töö seast. Laste leiutatud rõõmu mõõtmise protsess on lustakas ja mänguline ning loob juba iseenesest mitu rõõmuhetke.

«Kui organismis on rõõmutase ohtlikult madalal, on ta väga vastuvõtlik viirustele ja jonnile. Selleks, et asi kontrolli all oleks, tuleb rõõmu taset kontrollida vähemalt kord aastas,» kommenteeris oma leiutise mõtet Eleonora.

«Vahetult enne Eesti ühte rõõmsamat pidu saab Lottemaa endale juba teise uue atraktsiooni, mille idee autoriks on lapsed. Leiutamiskonkurss näitab meile juba teist aastat järjest seda, kuivõrd tabavalt näevad meie lapsed läbi meie ümber tõstatatud probleeme ja ühiskonna väljakutseid ja oskavad neid tõlgendada oma keelde. Kui eelmisel aastal loodud leiutis võttis eesmärgiks teadvustatud magusa tarbimist (kommipaberiavaja võtmega), siis käesoleval aastal on meie ees leiutis, mis on suunatud justkui psühholoogilise tervise hoidmiseks. Mainimata ei saa jätta seda, kui mitmed tööd olid nii eelmisel kui ka käesoleval seotud prügi sorteerimise – ja koristamisega, samuti aga teiste keskkonnaalaste küsimustega, mis on Eestis päevakorral,» rääkis Eesti laste leiutamist Lottemaa teemapargi tegevjuht Margit Toodu.

Jaanuarist märtsi 2019. aasta keskpaigani kestnud SEB ja Lottemaa teisele leiutamisvõistlusele laekus üle 140 töö. Leiutisprojekte tuli kõikidest Eesti piirkondadest, töid esitati nii eesti kui ka vene keeles ning kõige aktiivsemalt leiutasid algkoolilapsed. Konkursi kõige nooremaks osalejaks osutus kolmeaastane noor leiutaja, kelle leiutis kergendas lapse hambapesuprotsessi. Mitmed leiutajad on esitanud konkursile kuni viis tööd.

Selle aasta võidutöö autorid lähevad koos vanematega Tallinki Stockholmi kruiisile, külastavad Tom Titsi teadusparki ja peatuvad pealinna hotellis. Konkursi kõikide finalistide autasustamine ja võidutöö pidulik avamine toimub homme Lottemaa teemapargis. Kohapeal saab osa võtta leiutamisvõistluse auhinnatseremooniast, mida juhivad Leiutajateküla parimad leiutajad.

SEB koostöös Lottemaaga korraldab juba teist aastat järjest laste leiutamisvõistlust, mille eesmärk on innovatsiooni ja ettevõtluse väärtuste levitamine Eesti laste seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles