Eestisse tagasi saabunud Nepali tudeng: ootan mehe viisa kohta otsust (1)

Kerttu Kirjanen
, suvereporter
Copy

Riigist politsei- ja piirivalveameti eksimuse tõttu välja saadetud Nepali tundeng naasis täna peale mitut kuud tagasi Eestisse. Reeta Bhandaril on väga hea meel tagasi olla.

PPA tühistas märtsis Eesti Ettevõtluskõrgkoolis Mainor õppinud Reeta Bhandari elamisloa, saatis ta koos külla tulnud abikaasaga riigist välja ning kehtestas noorele naisele kaheks aastaks nii Eestisse kui ka kogu Schengeni alale sissesõidu keelu.

Bhandari saadeti riigist välja, sest ta ei teavitanud kooli Soome sugulastele külla minekust. Ta oli Helsingis oma sugulaste juures korduvalt käinud, kuid PPA tema varasematest käikudest teadlik polnud. PPA silmis oli raskendav asjaolu seegi, et talle oli külla tulnud abikaasa, mistõttu tekkis ametnikel kahtlus, et Bhandari kasutas õppimist pelgalt ettekäändena Schengeni ruumi pääsemiseks. 

Bhandari kaebas väljasaatmise kohtusse, kus selgus, et PPA oli Bhandari riigist välja saatnud ilma aluseta, PPA nentis, et tegu oli nende eksimusega.

Täna tagasi tulnud Reeta Bhandari alustab peagi uuesti õpingutega. Oma mehe viisa kohta naisterahval informatsiooni pole. Bhandari ütleb, et suhtleb tihedalt enda advokaadiga ning praegu oodatakse PPA vastust.

Advokaadi sõnul peaks PPA otsus seoses Bhandari mehe viisaga saabuma loodetavasti juunis. Isegi kui otsus tuleb positiivne ning mees võib riiki sisenda, peab ta taotlema uue viisa.

Kuna Bhandari pidi ise ostma lennupiletid tagasi Nepaali ning maksma ka kohtutee, on kulud olnud üsna suured. «Mulle on öeldud, et mulle kompenseeritakse kõik, mis ma sellega seoses kaotanud olen.»

Reeta Bhandarit esindanud advokaadibüroo Lindeberg advokaat Aldo Vassar selgitusel ilmnes politsei- ja piirivalveameti kohtule saadetud vastusest, et neil puudus igasugune seaduslik alus nepallase elamisloa tühistamiseks ja riigist välja saatmiseks.

Reeta Bhandari oleks saanud riigist välja saata, kui kool oleks ta õppekava täitmata jätmise või õpingute katkestamise tõttu eksmatrikuleerinud või Bhandari oleks mõnda Eesti seadust rikkunud. Midagi sellist aga ei olnud. Pealegi ei tulene kohustus ülikooli välisreisist teavitada mitte ühestki seadusest, vaid on lihtsalt kooli ja tudengi vaheline kokkulepe.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles