Galerii: Eesti Vabaõhumuuseum viib jaanipeolised kolme aega

Copy

Muusuemi Jaanipäeva programm «Uued algused» ühendab endas kolm murrangulist aastat Eesti rahva ja riigi loos: 1869. aasta külapeost; 1919. aasta heategevuslikust jaanikust Vabadussõjas vigastatud sõjameeste toetuseks ja 1995. aasta suvealguse peost, kus lääne eeskujul on kõik müügiks.

Ürituse korraldaja Mirey Ulmi sõnul kannab jaaniöö tänaseni edasi sajanditevanuseid traditsioone. Ometi on kõik pidevas muutumises ja arengus ning ka jaanipäeva tähistamisse on lisandunud uusi kombeid ja meeleolusid.

«Sel jaaniõhtul teeme ajahüppe kolme aastasse, millele tagasi vaadates näeme, et need on olnud alguseks millelegi murrangulisele ja teedrajavale. Esimene üldlaulupidu 1869. aastal oli üks rahvusliku ärkamise tähtsündmusi, 23. juuni 1919 on saanud Eesti Vabadussõja võidu tähiseks, 1995. aasta märgib turumajanduse ning uue popkultuuri pealetungi kõrgaega. Muutunud aegadest hoolimata on jaanilaupäeva kombestikus siiski alati palju traditsioonilist, millest muuseumis selgi aastal osa saab. Tähistame jaaniõhtut kaunil Rocca al Mare kaldapealsel koos Eesti parimate muusikute, hea toidu ning veelgi paremate pidulistega,» sõnas Ulm. 

Vabaõhumuuseum pakub 23. juunil kell 19-24 mitmekülgset jaaniõhtu programmi. Muuseumi külaväljak viib üheks õhtuks 1869. aastasse, kus valla rahvas on kokku kogunenud, et oma väike meeskoor Tartusse I üldlaulupeole saata. Külapeol hoiavad hoogu sees rahvakunstiselts Leigarid ja Lüü-Türri meestevägi.

Härjapea talu õuel käib 1919. aasta heategevuslik jaaniõhtu, kus näitemängu, mitmesuguste etteastete ja Pritsu Brassi puhkpillimuusika saatel kogutakse annetusi Vabadussõjas võidelnud sõjameeste toetuseks. Sõja lõpp annab tiivad noore rahvusriigi kujunemisele.

Kerase platsil saab osa jaanipeost 1995. aastal, mil eestlasi on tabanud vaimustus lääne kaupadest ja popkultuurist. Esimesed ööklubid, kontserttuurid ja läänelik mood ajavad inimestel pead sassi. Esinevad Nancy ja The Tuberkuloited, selgitatakse välja õhtu tugevaim turvamees ja seksikaim sekretär.

Mereäärsel kiigeplatsil pakuvad mõnusat meelelahutust Untsakad ja Lüü-Türr. Kõigis muuseumi taludes toimuvad vanu jaanikombeid tutvustavad tegevused, lapsed saavad lustida Kolga talu lasteõuel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles