Taksoga sõitnud pere pääses Telliskivis õnnega pooleks Jürimäe kuulide eest

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Aslan Tangijev järgib Muhamedi usku ja usub, et Allah päästis tema ja ta kliendid tol saatuslikul hommikul Telliskivis samas kohas, kus pilt on tehtud. Tõelise moslemina tõstab ta selle puhul ka nimetissõrme püsti.
Aslan Tangijev järgib Muhamedi usku ja usub, et Allah päästis tema ja ta kliendid tol saatuslikul hommikul Telliskivis samas kohas, kus pilt on tehtud. Tõelise moslemina tõstab ta selle puhul ka nimetissõrme püsti. Foto: Sander Ilvest

Tallinnas Telliskivis toimunud tulistamise ohvrite arv võinuks olla suurem, kui oli. Nimelt sõitis 31-aastane taksojuht Aslan Tangijev oma Škoda Octaviaga sündmuskohalt mööda just samal ajal, kui 30-aastane Raivo Jürimäe relvast laskma asus. Tangijevi autos oli Münchenist pärit neljaliikmeline pere. Kõik nad olid ohus, sest Jürimäe otsustas ka nende pihta tule avada.

Sentimeeter sinna või tänna, sekund varem või hiljem ja asi võtnuks autos viibinutele dramaatilise pöörde. Siis olnuks kaks võimalikku olukorda. Esimese puhul õnnestunuks Jürimäel kedagi autos haavata. Kas surmavalt või mitte, olnuks saatuse otsustada. Teise puhul oleks auto plahvatanud ning juht ja reisijad silmapilkselt surma saanud. Nimelt sõidab Tangijevi auto gaasikütusel.

«Allah päästis,» on Aslan Tangijev ise veendunud, tõstes islami tava järgi nimetissõrme üles. Nii nagu tema tšetšeenidest esiisad, järgib temagi Muhamedi usku.

Vajutas gaasi põhja

Tangijev sõitis tol reedel kella kahe paiku öösel kodu poole Pelgulinna ja võttis Kalamaja Selveri parklast kaks klienti peale.

Kliendid tahtsid läheduses asuvast burgeriputkast läbi hüpata. Sõideti mööda Telliskivi tänavat. Ent sel hetkel oli seal veel kõik rahulik. Seejärel viis ta kunded edasi Kalamaja asumisse Kotzebue tänava apteegi ette. Seal tuli taksojuhi juurde üks keskealine sakslane.

«Küsis minu käest, kas takso on vaba. Ütles, et tellis kollase takso, ilmselt mõtles Tallink Taksot, aga see ei olnud kokkulepitud ajaks kohale tulnud. Vastasin siis: «Kui ei tulnud, siis viin mina teid ära.» Ta lisas, et võtaksime kohe ümber nurga tema naise ja lapsed ning kohvrid peale,» kirjeldas Tangijev jutuajamist võõramaalasega.

Kell 2.58 alustas Aslan Tangijev koos Saksa perega – ema ja isa ning kaks last, üks teismeline ja teine algkooliealine – sõitu lennujaama poole. Teekond sinna läbis taas Telliskivi tänavat.

Kella 3.05 paiku jõudis tema auto Telliskivi Loomelinnaku ette.

Selleks ajaks oli Jürimäe jõudnud tulistada loomelinnaku ees parklas peatunud Škoda Octavia roolis olnud 32-aastast taksojuhti Maksimi. Kokku kolm lasku läbi juhiakna. Meedikutel ei õnnestunud tema elu päästa. Seejärel suundus Jürimäe Takso24 värvides Toyota Corolla poole ja tegi neli lasku juht Sergei pihta, kes sai haavata.

Jürimäe viimast lasku pani tähele autoga lähenev Tangijev.

Ma ei hakanud pikalt mõtlema – gaas põhja, nagu tehti omal ajal Groznõis.

Ka tulistaja nägi taksoplafooniga sõidukit. Ta ruttas Takso24 takso nina ja teise auto vahele, et sealt, relv paremas käes, tulistada Tangijevi sõidukit.

«Mõtlesin, et midagi on vaja teha,» meenutas Tangijev hetke, kui ta nägi Jürimäed sihikindlalt tegutsemas.

Tšetšeeni rahvusest taksojuht ütles, et tagantjärele meenutades võib kergelt muiata, et tema ja reisijad päästsid mitu sõda läbi elanud esivanematelt pärit instinktid. «Ma ei hakanud pikalt mõtlema – gaas põhja, nagu tehti omal ajal Groznõis,» sõnas ta.

Tangijev lisas, et ta kuulis laske. Aga kuna kõik autos pääsesid ainsagi kriimuta, ei võtnud ta vaevaks autot seisma jätta, vaid suundus rahulikult edasi sihtkoha poole.

Tangijevi tööauto ja kuuliauk.
Tangijevi tööauto ja kuuliauk. Foto: Erakogu

Ka kliendid olid taksojuhi sõnul rahulikud. Keegi neist ei pannud üle noatera pääsemist tähele. «Mees minu kõrval ei saanud algul aru, aga hiljem küsis, mis pauk see selline oli. Vastasin talle: «Ilmselt ilutulestik!» Ta jäi vastusega rahule. Ja taga istuv naine koos poja ja tütrega ei näinud midagi, sest aknad on mul taga tumedad,» sedastas Aslan Tangijev.

Tangijevile on kõige tähtsam, et klientidega ei juhtunud midagi. Tema isade maal on külaliste heaolu võõrustajatele eluliselt tähtis. Pika ametiajaga tšetšeenist taksojuht võtab seda ka oma töös südamega.

Kangelane jäi töötuks

Umbes tund hiljem avastas Tangijev, et tema paari aasta vanuses autos on kuulijälg. Vahepeal jõudis ta Kalamajas uue kliendi peale võtta ja sattuda taas Telliskivi tänavale, mis oli nüüd juhtunu tõttu kinni pandud.

«Tegin ukse lahti. Väljusin autost ja vaatasin, et tagaotsas on kuuliauk,» meenutas taksojuht. Esimese asjana ütles ta endamisi: «Oo, Allah, olgu ta armuline, jälle mul vedas!» Nimelt jäi mees neli aastat tagasi Maardus rongiteeülekäigul sõidukiga veduri alla. Lähedaste sõnul oli see ime, et ta tookord ellu jäi.

Siis tegi Tangijev pagasiruumi lahti. Nägi, et toiduaineid täis kilekotis on lasujälg. Ent kuuli ta ei leidnud.

Seepeale läks taksojuht samal hommikul tagasi sündmuskohale ja rääkis korrakaitsjatele oma loo ja näitas ka auto ette. Politseinikele kujunes Tangijev väärt tunnistajaks.

Kohapeal vaatasid uurijad koos politsei teenistuskoeraga auto üle. Loom tegi küll häält, ent kuul jäi leidmata. Ka sakslaste pagas vaadati enne nende äralendu Eestis lennujaamas röntgeniga üle. Samuti tulemusteta. Nüüd on sõiduk Põhja prefektuuri parklas, kus jätkatakse otsinguid.

Nüüd on Tangijev järsku töötuks jäänud. Lisaks peagi sünnitava elukaaslase ja lapse ülalpidamisele peab ta leidma raha ka autoliisingule.

Paraku on see asjaolu tekitanud uurijatega vabatahtlikult koostööd tegevale Tangijevile lisamuresid. Kuulitabamuse saanud autoga teenib ta raha. Ta sõidab üksi ehk ei tööta mõne firma all. Nüüd on ta aga järsku töötuks jäänud. Lisaks peagi sünnitava elukaaslase ja lapse ülalpidamisele peab ta leidma raha ka autoliisingule ja remondikuludele, mis praeguses olukorras tõotab olla keeruline. Katkise autoga ei saa ju taksot sõita – kui ta kinni peetakse, tehakse trahvi.

«Püüdsin pangas selgitada, et ma ei saa mõnda aega liisingut tasuda, sest mul pole enam tööautot. Sissetulek on kadunud. Aga see ei mõjunud pangatöötajatele,» edastas Tangijev oma meelehärmi. Ta loodab, et politsei- ja piirivalveameti koostatud teatis juhtunu kohta mõjub pangale.

«Varsti peaks laps tulema. Naine on dekreedis. Ma olen üksinda tööl. Ei teagi, mida nüüd teha,» võttis saksa pere päästnud kangelane olukorra tõsiduse kokku.

Haavata saanud taksojuhi seisund on stabiilne

Eelmisel reedel Tallinnas Telliskivis tulistamises neljast kuulist haavata saanud taksojuhi Sergei seisund on stabiilne.
Takso24 taksojuht Sergei viidi pärast õnnetust kunstlikku koomasse, ent nüüd on ta sellest ärganud. Lähedaste sõnul on Sergei kontaktivõimeline ja optimistlikult meelestatud ning olevat öelnud, enam ta öösiti taksot ei sõida, ainult päeval.
32-aastasest rünnakus hukkunud Maksimist maha jäänud pere toetuseks kogutakse taksojuhte ühendavas sotsiaalmeedia grupis raha. «Nagu te kõik teate, hukkus eile meie kolleeg. Otsustasime organiseerida rahakogumise, et kuidagimoodi tema perekonda aidata. Maksimist jäid maha naine ja väike poeg, vanemad ja lähedased, kellel on praegu väga raske. Aitame neid kasvõi rahaliselt!» kirjutas Margarita Jelynkina.
Tulistaja, ​30-aastane Raivo Jürimäe sooritas reedel enesetapu.
Georgi Beltadze, Sander Punamäe

Copy
Tagasi üles