Trump ja Kim on vahetanud eelmise aasta algusest 12 kirja

BNS
Copy
Kim Jong-un  mais 2019
Kim Jong-un mais 2019 Foto: KCNA VIA KNS / AFP/Scanpix

Tuumakõnelusi pidavad USA president Donald Trump ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un on 2018. aastast vahetanud 12 kirja, millest kaheksa tulid Kimi sulest, ütles Lõuna-Korea ühinemisminister.

«Alates 2018. aastast on esimees Kim kirjutanud president Trumpile kaheksa kirja ja president Trump on kirjutanud Kimile neli kirja,» ütles Kim Yeon-chul, kes vastutab Lõuna-Koreas suhete eest Põhja-Koreaga.

«Arvan, et need liidrid tunnistavad kahe riigi dialoogi jätkamist, sest nad vahetavad kirju pidevalt.»

Soul võõrustab sel nädalal USA presidenti ning üritab puhuda uut elu sisse tuumakõnelustele, mis on jäid veebruaris soiku Hanois toimunud ebaõnnestunud tippkohtumise tõttu. 

Mõni tund enne minister Kimi avaldust ütles Lõuna-Korea president Moon Jae-in, et Pyongyang ja Washington peavad uue tippkohtumise pidamiseks «telgitaguseid kõnelusi».

Pühapäeval teatas Põhja-Korea riigimeedia, et Kim sai Trumpilt «suurepärase sisuga» isikliku sõnumi. Mõni päev varem teatas Trump, et Kim oli talle saatnud «imeilusa kirja».

Trumpi reis Souli toimub nädal Hiina presidendi Xi Jinpingi väga suure sümboolse tähtsusega visiiti Pyongyangi.

Xi peaks kohtuma Trumpiga sel nädalavahetusel Jaapanis toimuval G20 tippkohtumisel. Analüütikute hinnangul tahtis Xi Põhja-Korea külastusega näidata Trumpile, kui suur on tema mõjuvõim Kimi üle.

Minister Kimi sõnul käib Põhja-Korea tuumaarsenali küsimuses Hiina ja USA «strateegiline võistlus». Ta rõhutas, et Peking, Washington ja Soul peavad siin koostööd tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles