ESTO-live: Heikki Rausmaa loeng «Kultuuri sildi all annab palju ära teha»

ESTO 2019
Copy

​Neljapäeval, 27. juuni kell 14 annab ajaloolane Heikki Rausmaa Helsingisse kogunenud #noordelegaatidele loengu teemal «Kultuuri sildi all annab palju ära teha». Seda, ja paljusid teisi ESTO sündmusi, saab veebi kaudu ka otseülekandena jälgida.​

Heikki Rausmaa loeng Soome ja Eesti poliitilistest suhetest 1988. aasta kevadest diplomaatiliste suhete sõlmimiseni 1991. aasta augustis. 

«Kultuuri sildi all saab üsna palju ära teha.» Sellise vastuse sai Soome kultuuriminister Anna-Liisa Kasurinen 1989. aasta alguses, kui ta küsis president Mauno Koivisto arvamust Eesti abistamisest haridusministeeriumi ja Tuglase Seltsi kaudu. 

Heikki Rausmaa loeng põhineb tema kuus aastat kestnud uurimistööle, mis on kokku võetud 2015. aastal ilmunud samanimelises raamatus. Uurimistöö lükkab ümber müüdi Soome jahedast suhtumisest Eesti taasiseseisvumis-pürgimustesse. Soome – mitte ainult tavalised soomlased ja kodanikuühendused, vaid Soome riik – aitas Eestit tema iseseisvusvõitluse ajal märgatavalt rohkem, kui on üldiselt arvatud. Soome rahvuslikes huvides peeti siiski vajalikuks heade suhete säilitamist Moskvaga, Nõukogude Liidu «siseasjadesse» mittesekkumist.

Vastuolu ületati nõnda, et Gorbatšovi ja tema uutmispoliitikat toetati nii-öelda poliitiliselt, ametlikul tasandil, Eesti ettevõtmisi aga praktilise koostöö kaudu, avalikku tähelepanu vältides ja peitenimetusi kasutades. Tegemist oli samas otseselt taasiseseisvumise toetamisega ja nõnda oli see abi oma sisult nii poliitiline kui üldse võimalik.

Heikki Rausmaa

Ta on sündinud Helsingis, ta on abielus ja tal on kaks last. Lõpetas Helsingi ülikooli aastal 1990 ja tegi oma lõputöö Eesti vabadussõja ajaloost. Tuglase seltsi asus tööle 1. augustil 1991. Kirjutas Tuglase seltsi ajaloo, mis ilmus raamatuna aastal 2007. Pärast seda hakkas kirjutama oma väitekirja Soome abist Eestile laulva revolutsiooni ajal. Väitekiri sai valmis aastal 2013 ja ilmus tõlkena eesti keelde aastal 2015. Samal aastal ilmus ka Suomalais-Eestiläisen Kauppayhdistyksen ajalugu, mida hakkas kirjutama kohe pärast väitekirjatööd.

Foto: Soome peaminister Mauno Koivisto Eesti üldlaulupeol Tallinnas 1969. aasta juunis (Rahvusarhiivi Filmiarhiiv)

_____________

EV100 juubeliprogrammi kuuluva festivali ESTO 2019 teema on “Meie tulevik” ning sündmuste fookuses on noored. Sümboleid, olnut ja olevat tulevikuks lõimiv programm pakub arutelusid, uusi kontakte, mõtlemisainet, äratundmisrõõmu ja meelelahutust kõigile huvilistele. Nädalane festival leiab aset järjest kahes riigis – Soomes ja Eestis ning kolmes linnas – Helsingis, Tartus ja Tallinnas. ESTO 2019 toimub 27. juunist 3. juulini. 

Loe lähemalt http://esto2019.postimees

ESTO 2019 programm: http://estofestival.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles