Lääne-Virumaa tervitab peotuld simmaniga Võsu sadamas

Copy
Foto: Erakogu

Eile õhtul Kohtla-Nõmme kaevandusmuuseumi torni ööbima jäänud XXVII laulu- ja XX tantsupeo „Minu arm“ tuli anti Lääne-Virumaale hoida Rakvere vallas Uljastel emakeelepäeva isa Meinhard Laksile paigaldatud mälestuskivi juures, kus austati emakeelepäeva ellukutsujaid. Õhtuks jõuab tuli simmaniga Võsu sadamasse, kus tuli saadetakse ööbima tseremooniaga Georg Otsa laulumõtiskluse saatel. Homme jätkab tuli teekonda Lääne-Virumaal Viitna suunas Kadrina vabatahtliku päästeautoga „Susi“, mille sappa haagitakse paadisaun.

Tuli peatus veel hommikul Ida-Virumaal Kiviõli rahvamaja õuel, kuhu on paigaldatud mälestuspingid koorijuht Eino Nurgale ja Olav Raiele. Rakvere vallas tervitati tuld Uhtna külaplatsil simmaniga. Lammasmäe peoplatsil andis Rakvere vald tule üle Viru-Nigula vallale, kus tule auks esines võimlemisrühma Elle võimlejad. Lõunal tervitati tuld Kunda küla vana koolimaja juures ja Kunda linna keskväljakul. Esinesid Kaje Aje koorid ja rahvatantsurühm Laanetagused. Viru-Nigula pastoraadihoovis esinesid Viru-Nigula segakoor ja naisrühm Maarjapiigad. Aseri rahvamaja kiigeplatsil astusid üles Aseri kapell ja rahvatantsurühm Kõkutajad.

Lääne-Virumaa Tule Tulemise teemeister Urmas Lindlo jagab vahetult, et tule vastuvõtmise ja hoidmise tunnet iseloomustab üksainus sõna ja see on vägev: “See loob ühtsust. Laulu- ja tantsupidu ongi ju selle jaoks, et tuua meid jälle kokku ja unustame hetkeks ära muu.“ Lindlo rõõmustab, et inimesed on tule vastu võtnud suure emotsiooniga. „Nende silmis on rõõm ja sära ja nad on nii uhked selle tule üle,“ lisab Lindlo ja kutsub kõiki Lääne-Virumaa inimesi kodudest välja laulma, tantsima ja tuld tervitama.

Edasi viiakse tuli merele Aseri ranna muulilt, kus jõuab Eisma sadamasse. Eisma sadamas võtab Viru-Nigula vallalt tule üle hoida Haljala vallavanem. Sealhulgas saavad kõik soovijad astuda meritsi oma alusel laulupeotule paati saatma.

Õhtul tervitab tuld Vergi sadamas Uhtna mandoliiniorkester ja kohalikud lauljad. Käsmus sadamas tervitavad tuld kirikuõpetaja Urmas Lilleberg ja Käsmu külaselts. Toimub valla segakooride tevitus ning tule teekond Võsule jätkub hobuvankril rongkäigu saatel.

Lääne-Virumaa Tule Tulemise esimese päeva lõpetab simman Võsu sadamas ning saadetakse ööbima tseremooniaga Georg Otsa laulumõtiskluse saatel. Homme jätkab tuli teekonda Lääne-Virumaal Viitna suunas, kus Haljala vald annab tule üle Kadrina vallale. Tuli liigub hommikul läbi Kadrina vabatahtliku päästeautoga „Susi“, mille sappa haagitakse paadisaun.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles