Galerii: Tallinnas sõitis vormel ise

Sander Punamäe
, reporter
Copy

Baltimaade esimene tudengivormeli meeskond esitles täna Baltikumi esimest isejuhtivat vormelit.

Formula Student Team Tallinna meeskonna loodud Balti riikide esimene isejuhtiv vormel on ümber ehitatud eelmisel hooajal kindlalt võidutsenud FEST18 elektrivormelist.

«Meeskond nägi üheksa kuud vaeva, saatis mööda arvukalt unetuid öid, et saada isejuhtiv ja elektrivormel võistlushooajaks valmis,» märkis tudengivormeli tiimi juht Rico Jaanipere.

Sellel vahetati välja kogu juhtmestik, integreeriti kaamerad ja LiDAR, ehitati ümber piduri- ja roolisüsteem. Võistlusrajal navigeerib isejuhtiv vormel eri värvides koonuste järgi.

«Mõlemad autod asuvad võistlustulle juba juulikuus, et mõõtu võtta maailma nimekaimate tudengivormelite meeskondadega,» lisas ta.

FEST19 nimeline nelikveoline elektrivormeli süsinikkiust kere on kaheksa korda jäigem ning kümme protsenti kergem eelkäijast. Elektroonikameeskond valmistas ise otsast lõpuni kõik 19 trükkplaati. Vormelil on tudengisarjas ainulaadne 3D-prinditud radiaatoritega jahutussüsteem. Samuti on toodud kõikvõimalikke komponente madalamale, et vormel rajal veelgi kiirem oleks.

Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) ja Tallinna Tehnikakõrgkooli tudengitest koosneva tiimi mõtte- ja kätetööna valminud vormelitest astub isejuhtiv üles võistlusetappidel Itaalias, Tšehhis ja Saksamaal ning elektrivormel FEST19 võistlustel Ungaris, Itaalias, Austrias ja Hispaanias.

Tudengivormeli sari Formula Student on toimunud üle 30 aasta, võistlusi peetakse ülemaailmselt ning sari toimub neljas kategoorias, sealhulgas sõidavad võidu elektri- ning ka isejuhtivad vormelid.

12-aastase staažiga Formula Student Team Tallinn on ehitanud aastate jooksul viis sisepõlemismootoriga ja seitse elektrivormelit, mis on toonud arvukalt auhinnalisi kohti maailma eri paigust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles